Intézményt hoznak létre, hogy kivizsgálja, amikor egy orvos megtagadja az ellátást

Több tucat lehetséges egészségügyi korrupciós eset kivizsgálására kérte fel az illetékes szerveket mandátuma alatt Alexandru Rafila egészségügyi miniszter.

A tárcavezető vasárnapi sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy lassan ugyan, de változik az egészségügyi alkalmazottak mentalitása, részben a tájékoztatás és az oktatás, részben pedig a „közvetlen” korrupcióellenes lépések hatására.

Úgy vélekedett, hogy szükség lenne egy önálló országos hatóság létrehozására az egészségügyi szolgáltatások ellenőrzésére, amelynek azonban nem az orvosi műhibák kivizsgálása lenne a feladata. Hanem azoknak az esetekét, amikor egy orvos megtagadja a páciense ellátását. Példaként említette a botoşani-i nő halálát, aki azért vesztette életét, mert nem részesült megfelelő ellátásban.

Illusztráció: Pexels

Rafila szerint ennek a hatóságnak az egészségügyi minisztérium, az orvosi kamara és az egészségbiztosító pénztár képviselőiből kellene állnia. Közölte, hogy a minisztérium a következő hónapban törvénytervezetet dolgoz ki az ellenőrző intézmény létrehozásáról.

Beszélt arról, hogy szerinte egyetlen országnak sem sikerült még maradéktalanul felszámolni az egészségügyi korrupciót, a hálapénz intézményét. Szerinte az a fontos, hogy ez a jelenség minél alacsonyabb méreteket öltsön, mert veszélyezteti az egészségügy fejlődését és korlátozza az orvosi ellátáshoz való hozzáférést.

Rafila elmondta, hogy a jelenség megfékezésére az Országos Egészségügyi Menedzserképző Intézetben kurzusok indulnak majd a kórházvezetők számára az egészségügyi korrupció elleni fellépés bevált gyakorlatairól.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?