Ellenőrzik a kendermagot és a mákot, miután a drogot édességben forgalmazó bűnszövetkezetet leleplezték

Országos ellenőrzésekbe kezdett az állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA), miután kedden az ügyészek pszichoaktív szereket tartalmazó elektromos cigarettákat és édességeket forgalmazó bűnszervezetet lepleztek le. A felügyelők nem állati eredetű termékeket ellenőriznek.

Alexandru Nicolae Bociu, az ANSVA elnöke az AGERPRES-nek elmondta, hogy a 30 napig tartó ellenőrzések során elsősorban az élelmiszeriparban használatos kendermagokat és mákot importáló, tároló, feldolgozó és forgalmazó gazdasági szereplőkre összpontosítanak, de olyan kereskedelmi egységeket is felkeresnek, amelyek pszichoaktív anyagokat tartalmazó élelmiszereket forgalmazhatnak.

Fotó: Pexels

Ellenőrzik továbbá a növényi olajat, malomipari termékeket, pékárut, cukrászati és péksüteményeket, csokoládét és édességeket előállító vállalkozásokat.

Pénteki közleményében az ANSVSA emlékeztetett, hogy törvény szabályozza a kender (Cannabis sativa L), illetve a mák magjából készült termékek (olajok, őrlemények, szárított magvak, péktermékek) tetrahidrokannabinol (THC)- és mákalkaloid-tartalmának megengedett határértékét. Az ellenőrök mintákat vesznek a termékekből, majd laboratóriumban vizsgálják meg THC- illetve ópium-alkaloid-tartalmukat.

Ha egy adott termékben - például csokoládé, keksz, müzliszelet, zselé és más édesség, rágógumi, energiaital, sör - a pszichoaktív hatású szerek koncentrációja meghaladja a legális szintet, azonnal bevonják a forgalomból az ANSVA riasztórendszerén keresztül. Az érintett gazdasági szereplők 40.000 lej körüli bírságokra, működési engedélyük felfüggesztésére számíthatnak, és az ellenőrök tájékoztatják az 'illetékes szerveket' is - közölte Bociu.

Fotó: Pexels

Az ANSVSA figyelmeztetett: a 2011/194-es törvény szerint, ha egy vállalkozás olyan anyagokat használ fel a tevékenységéhez, amelyekről felmerül a gyanú, hogy elfogyasztásuk pszichoktív hatást vált ki, engedélyt kell kérnie az ANSVSA-tól a biológiai termékeket és állatgyógyászati gyógyszereket ellenőrző intézet (ICBMV) révén, még akkor is, ha a terméket nem fogyasztásra szánják. Az engedélyt csak az egészségügyi minisztérium és a belügyminisztérium képviselőiből álló bizottság jóváhagyása után adhatják meg. Az engedély kibocsátása után a cég egy különleges jegyzékbe kerül, amelyben feltüntetik az engedélyezett tevékenységet és terméket is; mindezt nyilvánossá teszik az intézmény honlapján.

Az ANSVSA tájékoztatása szerint mindeddig még egyetlen ilyen engedélyre sem nyújtottak be kérelmet az ICBMV-hez a 2011/194-es törvény alapján.

Amint arról beszámoltunk, a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) kedden 23 megyében és Bukarestben összesen 121 helyszínen tartott házkutatást egy szervezett bűnözői csoport létrehozásával, illetve pszichoaktív szerek előállításával és forgalmazásával kapcsolatos ügyben.

A DIICOT szerint 2022 végétől két Iaşi megyei vállalkozás tulajdonosai és alkalmazottai szervezett bűnözői csoportot hoztak létre azzal a céllal, hogy pszichoaktív anyagokat importáljanak, exportáljanak, állítsanak elő és értékesítsenek. Ennek megfelelően pszichoaktív szereket - HHC, HHC-P, HHC-O, H4CBD, THC-P és THC - tartalmazó elektronikus cigarettákat és édességeket (zseléket, süteményeket, drazsékat) gyártottak.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

Kapcsolódók

Kimaradt?