Végstádiumban levő rákos betegek fájdalomcsillapítására használt gyógyszereket árult drogként egy lerakat alkalmazottja

A jelenleg forgalomban levő legveszélyesebb kábítószerekkel kapcsolatos bűntény felgöngyölítése érdekében három házkutatást tartottak csütörtökön Bukarestben a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) és a rendőrség.

A „Himera" kódnevű akcióban megállapították, hogy 2022 és 2023 között gyógyszervállalat alkalmazottja nagy kockázatú kábítószereket értékesített: több mint 10 000 hatóanyagként fentanilt tartalmazó tablettát, mintegy 700 oxikodon tablettát, 1200 ampulla morfiumot, 380 hatóanyagként fentanilt tartalmazó tapaszt és kodein tablettát adott el.
Igazságügyi források szerint a férfi egy gyógyszeripari vállalat tulajdonában lévő raktárban dolgozik.
Tetten érték, miközben több tucat doboz, eladásra szánt fentanyl
hatóanyagú tabletta volt nála. Több személyt bekísértek kihallgatásra, azt is ellenőrzik, hogy a betartja-e az ágazatra vonatkozó óvintézkedéseket.

Illusztráció: Pexels
A fentanil és az oxikodon a jelenleg forgalomban lévő legveszélyesebb, magas kockázatú, gyakran halálos hatású kábítószerek – áll a
DIICOT sajtóközleményében.
A fentanil egy nagy hatású szintetikus opioid, amelyet végstádiumban lévő rákos betegeknél és műtétek alatti fájdalomcsillapításra használnak, és csak receptre kapható.

A fentanil orvosi szakértői vizsgálatok szerint ötvenszer erősebb a heroinnál és mintegy százszor hatásosabb, mint a morfium, és egyre több esetben használják már kábítószerek „felütésére", ami gyakran halálos következményekkel jár. Az amerikai kábítószer-ellenes hatóság (DEA) honlapján közzétett adatok szerint „már egy mikrogramm is képes megölni egy embert".
Ugyanezen forrás szerint 2022-ben az Egyesült Államokban regisztrált 110 000 túladagolásos haláleset több mint kétharmad
át a fentanil okozta. Erre a riasztó helyzetre válaszul, az amerikai kormány kezdeményezésére megalakult a szintetikus kábítószer fenyegetés globális koalíciója, amelynek Románia is tagja. Az oxikodon opioid fájdalomcsillapító, csak receptre adható ki, magas függőségi kockázatot hordoz.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?