Boldogtalanok a hazai nyugdíjasok

A romániai lakosság egyre boldogtalanabb, ahogy öregszik. Ez az aggasztó következtetése a legfrissebb World Happiness Reportnak, amely szerint szomorúbbak vagyunk, mint tavaly. Románia egy év alatt nyolc helyet esett vissza a rangsorban.

Románia 143 ország közül a 32. helyen áll a legboldogabb országok rangsorában. Tavaly még a 24. helyen állt az ország a World Happiness Report szerint. A visszaesés elsősorban az idősek boldogságérzetével van összefüggésben. Közben Finnország immár hetedik egymást követő évben az első helyen áll.Illusztráció: PexelsA dolgok régiónként árnyalódnak. Általánosságban elmondható, hogy a fiatalok boldogabbak, aztán a középkorúaknál csökken a boldogság szintje, majd idős kor felé kezdjük újra megtalálni a boldogság értelmét. Romániában az idősek nem olyan boldogok, mint a nyugati országokban, nálunk nem létezik az aktív öregedés fogalma, amikor az idősek nyugdíjba mennek, úgy gondolják, hogy vége az életnek, várják, hogy vége legyen. Nem úgy tekintenek erre az időszakra, mint egy új szakaszra. Aztán ott vannak az időskori pénzügyi szükségletek problémái” – idézi Daniel David, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem (UBB) rektorának elemzését a Digi24 hírtelevízió.

A rektor hozzátette, a romániai fiatalok boldogságszintje magas, sőt, valamivel nagyobb, mint a nyugati fiataloké. Meglátása szerint, ez egy érdekes jelenség. A hátterében az áll, hogy nyugaton a fiatalok 18 éves korukban elhagyják a szülői házat, hogy egyedül éljenek. Sok válságon mentek keresztül, a 2008-as válságos időszakban – a tanulmányban a 2006-2010-es időszak szerepel v viszonyítási pontként – és a jelenlegi időszakban, amikor gazdasági, társadalmi válságok vannak, volt Covid, háború. Tehát az ő esetükben a boldogság szintje csökkent. „A romániai fiatalok hozzászoktak ahhoz, hogy a szüleik hosszabb ideig támogatják őket, és a válságokkal való megküzdésük nem volt olyan bonyolult" – magyarázta Daniel David.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?