banner_Lby144CD_KUK_12_maszol-970_250.jpg
banner_JLt9ZURq_KUK_12_maszol-300_250.jpg

FRISSÍTVE - Biró Rozália újabb 3 évig folytatja az RMDSZ Nőszervezetének élén

Marosvásárhelyen tartotta szombaton tisztújító gyűlését az RMDSZ Nőszervezete, ahol a küldöttek újabb három évre bizalmat szavaztak Biró Rozáliának.

Az újjáválasztott elnök szerint a következő 3 év fontos feladata erősíteni a magyar közösségeket, hangsúlyosabbá tenni a család elismertségét és szerepét a közösségben, hiszen ott ahol erős a család, biztos alapokon áll a közösség. Az RMDSZ Nőszervezetének feladata választ adni azokra a kérdésekre, amelyekkel a romániai magyar közösség szembesül - jelentette ki sajtótájékoztatóján Biró Rozália.

„Tekintettel mindarra, ami az elmúlt években történt és figyelembe véve a szomszédságban zajló háborút, emberközpontú érdekképviseletre van szükségünk, tevékenységünk az emberek konkrét problémáira kell megoldást adjon. Ezt kell megvalósítanunk mind közösségépítő tevékenységünkkel, mind pedig kormányzati munkánkkal” – folytatta az RMDSZ Nőszervezetének elnöke. Hozzátette:  a Szövetség kormányzati tevékenységének eredményeként sok olyan program és lehetőség született, amely könnyebbé és biztonságosabbá teszi az erdélyi magyar családok életét.

Mint fogalmazott, a családoknak biztonságos és elfogadható életet kell teremteni, ennek része a munkahelyteremtés, bölcsőde építés, iskola felújítás, ifjúságot érintő programok. Emellett olyan tevékenységek, programok is kellenek, amelyek a nyugdíjasok számára biztosítják az aktív időskor lehetőségét - tette hozzá.

„A többgenerációs család egy közösség legnagyobb ereje, hiszen ötvöződik a fiatalok szárnyalása és az idősek tapasztalata. A Nőszervezetünk feladata pontosan az, hogy ily módon fogja össze a közösséget” – mondta Biró.

Az RMDSZ-es politikus a megtartó erejű partnerségek, hálózatok fontosságáról is beszélt. Megemlítette a romániai magyar vállalkozó nőkkel és a történelmi egyházak nőszövetségeivel kialakított együttműködést. Nagyon fontosnak nevezte, hogy RMDSZ-es elnöke van az Európai Néppárt nőszervezetének, mert „így végre rá tudjuk irányítani az Európai Unió tagállamainak a figyelmét olyan kérdésekre, ami az erdélyi magyar közösségnek fontos, gondolok itt az anyanyelven történő oktatásra, a hagyományok őrzésére, a család szerepének elismerésére és fontosságának tudatosítására”.

A Nőszövetség kihívásai közé sorolta a nő szerepének fontosságát és ennek tudatosítását a közösségben, hiszen - mint fogalmazott- a szerepkör többrétegűsége nagy terhet ró a nőkre. Biró Rozália szerint ehhez mentalitásváltásra van szükség, hogy a gyermekvállalás, családi fészek kialakítása mellett megférjen a nő szakmai kiteljesedése is.

A Maszol kérdésére miszerint a 2022-es előzetes népszámlálási adatok alapján, hogyan szeretné a Nőszövetség a családon belüli gyermekvállalást segíteni, növelni Biró Rozália kifejtette, tudatosítani kell azt, hogy fogy a magyar közösség, ugyanakkor tovább kell növelni azokat a lehetőségeket, illetve olyan programokat kell létrehozni, amelyek ösztönzik az erdélyi magyar fiatal családokat a gyermekvállalásra, illetve a két-három gyermekes családokat további gyermekvállalásra. A Nőszövetségnek ebben hangsúlyos szerepe van és lesz a továbbiakban is úgy közösségi, mint kormányzati szinten - húzta alá az elnök.

Fotó: RMDSZCsép Éva Andrea a sajtó képviselőinek elmondta, a tisztújító gyűlésre több mint 100 küldött érkezett. „Az elmúlt három évre visszatekintve büszkék lehetünk arra, hogy egy erős női közösséget tudhatunk magunk mögött. A közösség a Nőszervezetnek köszönhetően gyarapodik és most már úgy beszélünk az esélyegyenlőségről, hogy nem egy kuriózum, hanem kezd elfogadottá válni. Fontos az, hogy a társadalom férfi tagjait is tudjuk olyan témák felé irányítani, amelyeket mi nőkként empatikusabban, szociálisan érzékenyebben tudunk megközelíteni” – fogalmazott. Szerinte az RMDSZ Nőszervezete a közösségépítésre összpontosít és azoknak a nőknek a támogatására, akik önkormányzati, vezetői szerepet tudnak vállalni. Mint mondta, a képviseleti kvóta egy nagy megvalósítása az elmúlt időszaknak, hiszen a módosításoknak köszönhetően két évvel ezelőtt kötelezően bejutó helyre kellett nőket jelölni az önkormányzati testületekben.

Közölte, az elkövetkező időszakban 3 konferenciára is sor kerül, ahol a nőtagok találkozni tudnak tapasztalatcserére, szakemberektől tanulni. Hangsúlyozta, az egyházi nőszervezetekkel fenntartott kapcsolat nagyon fontos a Nőszövetségnek, hiszen együtt ugyanazokért a célokért dolgoznak ezek a szervezetek a szövetséggel.

A helyi női közösségeket pályázati kiírásokkal fogják támogatni, a Nőszervezet kiemelt figyelmet fordít arra, hogy olyan típusú programokat támogasson, amelyek a helyi közösségi igényekből fogalmazódnak meg. „Elindítjuk tavaszi pályázati kiírásunkat. Bátorítjuk a helyi nőszervezeteket, hogy civil szervezetekkel együtt is pályázzanak ezekre a programokra. A pályázatoknál azokat fogjuk kiemelten kezelni az elbírálásnál, amelyek családközpontúak, az egészséges családról, az együtt eltöltött értékes időre összpontosítanak, a generációk egymás melletti ünnepléséről szólnak. A Sikeres nők iskolája program szintén hangsúlyt kap, mivel csakis a jó példaképekkel tudunk értéket teremteni az erdélyi magyar fiatal lányok, nők számára” - összegezte Csép Éva Andrea.

A Nőszervezet új vezetői testülete Csép Éva Andrea, Bálint Margit, Hegedüs Csilla, Horváth Anna, Kovács Irénke, Lőrincz Csilla, Ambrus Izabella, Bogya Anna, Frunda Csenge, Lőrincz Helga és Márkus Etelka.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?