Az Európai Néppárt nőszervezetei levonták a koronavírus okozta válság tanulságait

A krízisből levonható tanulság témájában tartott november 13-án videokonferenciát az Európai Néppárt Nőszervezete, amelyen összesen 53 társult szervezet és három európai biztos vett részt. Az ott elhangzottakról számolt be keddi sajtótájékoztatóján Biró Rozália parlamenti képviselő, az RMDSZ Nőszervezetének elnöke Nagyváradon.

Amint a konferencián kiderült, az Európai Unió struktúráinak szintjén is áttért egy következő szakaszra: azt latolgatják, hogy a párbeszéd, a tevékenység és az előretervezés révén miképpen lehet kilábalni a koronavírus okozta válságból.

„Felmérve a helyzetet, nagyjából tudva és érezve a koronavírus-járvány okozta hátrányok és nehézségek következményeit, stratégiákat dolgozunk ki mind az egészségügy, mind az intézmények működése és az innováció terén, arra vonatkozóan, hogy támogató projektek, stratégiák és politikák alakuljanak ki az Európai Unióban. Ezzel párhuzamosan a tagállamok szintjén arról beszéltünk, hogyan tudunk a közösségeknek, a kis- és közepes, valamint kezdő vállalkozásoknak segíteni. Miként tudjuk az intézmények működését és szerkezetét úgy megváltoztatni, hogy hatékonyabban válaszoljanak az emberek igényeire” – fogalmazott Biró Rozália.

Terítéken az RMDSZ Nőszervezetének akciói

A képviselő bemutatta az RMDSZ Nőszervezetének két akcióját. „A közösségi szinten létrejövő kezdeményezések ugyanolyan fontosak, mint az országos vagy Európa-szinten történő kezdeményezések. A Halljuk egymást! mozgalomban az önkéntesek idősekkel veszik fel a kapcsolatot, és rendszeresen beszélnek velük azért, hogy az elszigeteltségüket, a visszaszorítottság érzésüket, félelmeiket oldják” – magyarázta Biró Rozália.

Bemutatta a Nőszervezet másik, jelenleg is futó programját, amely a Segíts okosan! címet viseli. Az adománygyűjtő akció keretében számítógépeket, laptopokat, táblagépeket, okostelefonokat vagy internetes hozzáféréssel rendelkező SIM-kártyákat stb. gyűjtenek, és azt kérik a felajánlóktól, hogy partnerszervezeteikhez juttassák el ezeket. Az eszközök így az iskolákhoz kerülnek, ahonnan eljutnak a rászoruló gyermekekhez, akik az online oktatásban maradéktalanul részt vehetnek.

„A kezdeményezés fogadtatása nagyon kedvező volt, és végkicsengésként a konferencia leszögezte, hogy mind a felülről jövő, mind a közösségek szintjén születő akciók kiemelten fontosak ahhoz, hogy minél hamarabb ki tudjunk lábalni a járvány okozta nehézségekből” – fogalmazott Biró Rozália.

A Fekete-tenger államai is keresik a megoldásokat

Néhány nappal korábban egy másik videokonferencia zajlott a miniszterelnöki hivatal alárendeltségében működő fenntartható fejlesztési osztály szervezésében, amelyet Borbély László államtanácsos kezdeményezett a Fekete-tengerrel szomszédos országok részvételével.

A tagországok arról tanácskoztak, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a koronavírus-járvány közepette ahhoz, hogy a fenntartható fejlesztési célkitűzések gyakorlatba ültetését folytathassák – magyarázta Biró Rozália.

A képviselőház külügyi bizottságának elnöki tisztségét és betöltő politikus elmondta: „a fenntartható fejlesztési stratégiát a minisztériumokat, a megyei és helyi önkormányzatokat, vállalatokat és civil szervezeteket átfogó párbeszéd nyomán újították meg. Jelen pillanatban Románia Közép-Kelet-Európában fejlődési központ ezen a téren.”

A konferencia végkövetkeztetése: ahhoz, hogy fenntartható fejlesztést valósíthassanak meg a gazdaság és a társadalmi élet valamennyi területén, tudatosítani kell, hogy a pazarló életmódot élünk.  A képviselő szerint akár az élelmiszerek felhasználását, akár az energiafelhasználást vesszük alapul, számtalan a tennivaló annak érdekében, hogy gyermekeink számára élhető jövőt biztosítsunk.  A fenntartható fejlesztési stratégiát a 2030-as agendában szögezték le. A dokumentum kimondja, hogy senkit nem hagynak hátra.

„De ahhoz, hogy senkit ne hagyjunk hátra, szükséges tudatosítanunk magunkban, hogy még nagyon sok társunk van, akit a szegénység veszélyeztet. Még nagyon sok tennivalónk van azért, hogy a szegénységet felszámoljuk családjaink körében. És ezt úgy tudjuk elérni, hogy részben közösségi kezdeményezéssel, részben pedig országos politikákkal a felzárkóztatást segítjük” – magyarázta a sajtótájékoztatóján Biró Rozália.

Szerinte a krízisre hatékonyabban és gyorsabban kell válaszolni helyi és európai szinten egyaránt, ám azért, hogy ezek a válaszok hatékonyabbak legyenek, nemcsak az intézmények kell tegyenek, hanem minden egyes ember felelősségteljesebb életet kell éljen.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?