Bihar megye: válaszút előtt az RMDSZ és az EMSZ viszonya

Húsz év után nyissunk új fejezetet, zárjuk le a megosztást, mondta Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke a helyhatósági választások lezárását követően, azt üzenve az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) politikusainak, hogy térjenek vissza köreikbe. Csomortányi István azt mondta, nem szeretné „diktatórikus rendszerbe” kényszeríteni a tagjaikat.

Lezárultak a helyhatósági választások, az eredmények alapján pedig az RMDSZ került ki győztesen az EMSZ-szel szemben Bihar megyében. Miközben az RMDSZ-re összességében több szavazat érkezett, mint négy évvel ezelőtt, addig az EMSZ támogatottsága csökkent, meg se közelítette az ötszázalékos bejutási küszöböt Nagyváradon és a Bihar megyei tanácsban.

Külön-külön indultak ugyanis a választáson, emlékezetes, hogy az EMSZ nem fogadta el, hogy az RMDSZ listáján – bejutó helyen – indítson jelöltet, koalíciós listához kötötték az együttműködést. Így történt, hogy ahogyan korábban, most ismét két magyar párt közül választhattak a Bihar megyeiek.

Szabó Ödön | Fotó: RMDSZ

Az eredményeket értékelve Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke úgy vélekedett, hogy a magyar közösség részéről „nagyon egyértelmű” az üzenet. Szerinte „húsz év eredménytelen politizálás után” ezt a megosztást le kellene zárni, és megtenni a következő lépést, amit mintegy visszarendeződésben képzel el.

A parlamenti képviselő emlékeztetett, hogy az EMSZ-es politikusok közül például Szilágyi Zsolt az RMDSZ-ben kezdte pályafutását, azon belül működött a Reform Tömörülés. Ugyanígy egy külön platformba visszatérhetnének a Bihar megyei EMSZ-esek az RMDSZ ernyője alá, hogy a közösség megosztása helyett párton belül vitassák meg a tartalmi kérdéseket. Úgy véli, hogy ehhez csak jószándékra van szükség, az RMDSZ pedig egy nyitott szervezett. Sikeres integráció példájaként említette Csuzi Istvánt vagy néhai Sárkozi Zoltánt, de elmondása alapján legalább kilencen tértek vissza közéjük az elmúlt időszakba. „Van, akit román pártból hoztunk vissza” – mondta.

Szerinte keresztény emberként elég elmondani az imát, hogy meg tudjanak bocsátani az elmúlt évek ellenséges üzeneteiért, attól pedig nem tart, hogy belülről meggyengíthetnék őket.

Beszélt arról is, hogy szerinte az EMSZ-szel voltaképp csak formai kérdéseken zajlik a vita, tartalmi vita nem volt közöttük. „Lealacsonyítják a magyar–magyar párbeszédet a keretre. Olyan keretbe akarják erőltetni, amivel a közösség nem ért egyet” – vélekedett Szabó Ödön. Meglátása szerint húsz év után új fejezetet kellene nyitni, véget kellene vetni a megosztásnak, hogy ne kelljen külön ünnepelni március 15-ét vagy október 23-át.

Csomortányi István az EMSZ március 15-ei, nagyváradi ünnepségén | Fotó: EMSZ

Megkérdeztük Csomortányi Istvánt, az EMSZ ügyvezető elnökét is arról, hogy a választási eredmények ismeretében megbánta-e, hogy nem fogadták el az RMDSZ ajánlatát. Kérdésünkre elmondta: ő úgy látja, a politikai pluralizmus értelme, hogy az emberek választhatnak. Úgy vélekedett, hogy az RMDSZ Bihar megyei politikai stílusa miatt nem indulhatnak egy listán. „Tény, hogy nagyon nehéz kampány volt, két szembemenő üzenettel” – utalt arra, hogy országos szinten választási megállapodást kötöttek az RMDSZ-szel, amelynek listáján az EMSZ jelöltje is helyet kapott Szilágyi Zsolt személyében. Ez meglátása szerint hatással volt a megyei választásra is. Ezzel együtt jelezte: önkormányzataikat megőrizték, és sikerrel járt több független jelölt is, akit támogattak. Várad kapcsán elismerte: az RMDSZ kapta a felhatalmazást a magyaroktól, hogy érdekeiket képviseljék, ami óriási felelősség és reméli, hogy ennek megfelelnek majd.

Szabó Ödön ajánlatára vonatkozón Csomortányi azt mondta, hogy ez az RMDSZ megyei ügyvezető elnökének „a képe” a demokráciáról. Szerinte jó lenne, ha végre elfogadná a többpárti pluralizmust. Úgy véli, hogy az RMDSZ-ben nincs belső szabadságnak tere, nem szeretné „diktatórikus közegbe” kényszeríteni a tagjaikat. „Nem értem, hogy mi a probléma azzal, ha koalícióban működnénk” – mondta.

Márciusban ajánlott fel együttműködési megállapodást az RMDSZ az EMSZ-nek | Fotó: Bihar megyei RMDSZ

Nem úgy tűnik tehát, hogy az RMDSZ és az EMSZ viszonya egyhamar rendeződne Bihar megyében, bár egy választási összefogásra volt most példa Berettyószéplak esetében. Nem úgy Székelyhídon, ahol napok óta feszült a helyzet a szoros eredmény miatt. Mint írtuk: az EMSZ szimpatizánsai az utcára vonulva várták az eredményt és csalástól tartottak. Az első számlálás alkalmával Boros Dávid, az EMSZ jelöltje nyerte az polgármesterválasztást, az újraszámlálást követően viszont a regnáló RMDSZ-es városvezető, Béres Csaba újrázott egyetlen voks különbséggel. Az EMSZ óvást nyújtott be, szeretnék érvényteleníttetni a városi szavazóirodában tartott újraszámlálás eredményét, hogy a szavazati körzetek eredménye maradjon érvényben. Erről szerda délután, cikkünk írásakor még nem született döntés. Csomortányi azt mondta, hogy ezzel párhuzamosan a polgármesterválasztás megismétlését is kérvényezték.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?