banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

FRISSÍTVE - Botrányos eredményváró Székelyhídon, az RMDSZ mindenkit nyugalomra int

Többtucatnyian gyűltek össze a székelyhídi polgármesteri hivatal előtt hétfő délben. Ebben a Bihar megyei kisvárosban ugyanis rendkívül szorosan alakult a helyhatósági választások eredménye, a regnáló polgármester, Béres Csaba fő kihívója, Boros Dávidnak a szimpatizánsai pedig attól tartanak, hogy elcsalják a szavazatszámlálást. FRISSÍTÉS: Idő közben kiderült, a szavazatok megszámlálása éppen az EMSZ jelöltjének a kérésére zajlik példátlanul lassan. Boros Dávid ugyanis azt kérte, minden egyes szavazólapot csakis a szavazókörzeti elnök foghat meg és mutathat fel, ez pedig nagymétékben lassítja a szavazatszámlálást. Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke a Maszolnak kifejtette: „Mivel az eredmény tisztasága az alapfeltétele az elfogadásnak, minden magát tisztességesnek tartó ember abban érdekelt, hogy a szavazói akarat és csak az legyen a döntő.”

Arról már az éjszaka során beszámoltunk, hogy Bihar megyében az RMDSZ arra számított, hogy sikerül megtartania az önkormányzatait, de miközben Margittán visszaszerezték a polgármesteri tisztséget, addig Székelyhídon az újrázni kívánó Béres Csaba vesztésre állt Boros Dáviddal, az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) jelöltjével szemben. A szavazatkülönbség viszont rendkívül alacsony volt kettejük között. A Rezultatevot.ro-n elérhető részeredmények alapján is Boros Dávid 49,35, Béres Csaba pedig 43,52 százalékon állt, de úgy tudni, hogy a leadott szavazatok száma alapján még ennél is szorosabb az állás, egy-két vokson múlhat az eredmény ebben a Bihar megyei kisvárosban.

Fotó: képernyőmentés

Az eredményekre váró helyiek közül a Bihoreanulnak nyilatkoztak azok, akik a késlekedés miatt csalástól tartottak. Szerintük szándékosan nem töltötték fel a rendszerbe az eredményeket, hogy az újraszámláláskor érvényteleníthessenek a Borosra leadott voksokból.

A helyszínen várakozott amúgy a választási eredményekre Béres kihívója is, akit a videófelvétel tanúsága szerint a szimpatizánsai „Dávid a király” skandálással bátorítottak, miközben azt követelték, hogy Béres Csaba menjen ki az épületből, lépjen eléjük. „Most már csak meg kell várnunk, hogy valaki kijöjjön és elmondja, mi az igazság” – hangzott el a tömegből, miután értesüléseik szerint az utolsó szavazat is beérkezett.

Csuka József alpolgármester a Maszol megkeresésére elmagyarázta, tudomása szerint rendszerhiba okozta a késlekedést. Nem ment a rendszer, ezért a tíz szavazókörzetükből mindössze hármat tudtak lezárni, magyarázta. Hangsúlyozta: nincs szó újraszámlálásról, és minden megfigyelő a helyszínen van, hogy biztosítsák a választások tisztaságát.

Az összegyűlt tömeg különben békés, de azért a rendőrség is a helyszínen van.

FRISSÍTÉS: Az RMDSZ mindenkit nyugalomra int

Maszol megkeresésére Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke kifejtette, mindenkinek az az érdeke, hogy nyugodt körülmények között és törvényesen szülessen meg az eredmény, a két polgármesterjelölt közöttu különbség mindössze 4-5 szavazat lehet. 

„Az RMDSZ komolyan gondolja azt, hogy a választási eredményeket tiszteletben kell tartani. Mivel az eredmény tisztasága az alapfeltétele az elfogadásnak, minden magát tisztességesnek tartó ember abban érdekelt, hogy a szavazói akarat és csak az legyen a döntő” – fogalmazott Szabó Ödön. Kifejtette, Székelyhídon a voksolás a polgármesteri tisztség esetében nagyon szorosnak bizonyult, „a több ezer szavazatból alig 4-5 lesz a döntő ezért is fontos az, hogy minden rendben zajlódjon le. A másik fél (az EMSZ jelöltje - szerk. megj.) kérésére, a törvény szerint minden lapot külön csak a szavazókörzeti elnök mutathat be, és ez megnehezíti a számlálást, időigényes, de mi magunk is korrektnek ítélünk meg”.

Gyertek minel tobben

Közzétette: Kéri Aliz Erika – 2024. június 10., hétfő

Az RMDSZ megyei ügyvezető elnöke hangslyozta, éppen ezért türelmesen várják a végeredményt és „mélységesen elítélik, hogy felbuzdított tömegekkel próbálnak nyomást gyakorolni a tisztségben lévő és október végéig tisztségben maradó elöljárók és támogatóinak irányába”.

Szabó Ödöntől megtudtuk, az önkormányzati képviselőtestületben az RMDSZ a jelenlegi állás szerint egyedül kétharmados többséget „A megválasztásra kerülő polgármester ezzel a testülettel kell együtt dolgozzon. Fontos, hogy egy település békességét ne egyéni ambíciók, esetleg Csomortányi István mint bukott Nagyváradi polgármesterjelölt rontsák meg”.

Az RMDSZ-es vezető kiemelte: „Kérjük, hogy amint az RMDSZ – mint a város kétharmadának a szavazatát megszerző szervezet – türelmesen várja az ellenfele által javasolt újraszámolási procedúra végét, úgy tegye meg ezt mindenki más is. Kérünk minden székelyhídi lakost, hogy semmilyen provokációra ne reagáljon! Ügyeljünk a település békességére. Tiszteljünk minden embert és annak családját. Hozzánk, magyarokhoz a méltósággal viselt győzelem vagy vereség elviselése illik. Kérem Ügyeljünk közösségünkre!”

Idő közben megjelent egy bejegyzés a székelyhídi RMDSZ-szervezet Facebook-oldalán is, amelyben ugyancsak nyugalomra intenek és azt kérik a helyiektől, hogy békésen várják ki a szavazatok újraszámolását.

(Nyitókép: Székelyhíd polgármesteri hivatalának honlapja)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?