banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

Bevezetné a szombati oktatást a második félévtől a tanügyminiszter

Megnövelné a második félévtől a tanügyminiszter a diákok óraszámát az online oktatás ideje alatt kieső tananyag pótlására. Sorin Cîmpeanu a szombati tanítás bevezetését lehetséges megoldásnak tartja.

A tárcavezető vasárnap a Digi24-nek elmondta, a Romániában működő összesen 7203 iskola mindegyikében tananyagkiesést okozott az online oktatásra való áttérés. Ezt csak a heti óraszámok növelésével lehet pótolni. Előbb azonban osztályonként pontos kimutatást kell készíteni arról, hogy mekkora a tananyagkiesés.

„Világos, hogy a diákoknak többet kell majd járniuk iskolába. A tanároknak kell majd eldönteniük, hogy a tananyag pótlása mikor történjen, és a döntés nyilván azon múlik, hogy mekkora tananyagról van szó. Lehet, hogy a napi óraszámot kell majd növelni. De a szombati oktatás bevezetése is lehetséges” – magyarázta Cîmpeanu.

Cîmpeanu emlékeztetett, hogy a jelenlegi szabályzat szerint a tanároknak legkésőbb a második félév negyedik hetében le kell zárniuk a diákok első félévi jegyeit. Szerinte ezt a határidőt legalább egy hónappal meg kellene hosszabbítani, hogy közben a tananyagpótlás megtörténhessen.

A miniszter közölte azt is, hogy a pedagógusok a megnövelt óraszámmal arányos fizetéskiegészítést kapnának. Ezt az iskolaelhagyás felszámolására szánt uniós forrásokból biztosítanák. Egy 30 millió eurós összegről van szó, amit azonban csak a középiskolákban oktató pedagógusok bérkiegészítésére használhatnak majd fel.

Andreea Moldovan egészségügyi államtitkár szerint a hatóságok még elemzik a február 8-i iskolanyitás lehetőségét. Az orvosnő a Digi24-nek elmondta, a járványhelyzetet súlyosbíthatja, hogy Romániában is megjelent a különösen fertőző vírustörzs. Ez könnyebben fertőzi a gyerekeket is. „Én nem hiszem, hogy megnyílhatnak az iskolák február 8-án” – jelentette ki az államtitkár. Hozzátette, körülbelül egy hét múlva lehet majd tudni, milyen hatással volt a járványhelyzetre a karácsony és a szilveszter megünneplése.

Valószínűleg nem lesz nyári oktatás

A tanügyminiszter korábban a nyári tanításra tett javaslatot is felkarolta. Ezt azonban már nem tartja annyira jó megoldásnak. Emlékeztetett arra, hogy a tanárok, a diákok és a szülői szövetségek is azt kérték az elmúlt napokban lezajlott konzultációkon a minisztériumtól, hogy a képességvizsgákat és az érettségit az eredeti menetrend szerint tartsák meg ebben az évben.

Arra a kérdésre, hogy ha a végzősöknek nem is, de a többi diáknak kell-e majd nyáron iskolába járnia, kijelentette: „meg kell találni a leghatékonyabb megoldást”. Azt azonban kizárta, hogy a nyári oktatást kötelezővé tegyék. Hangsúlyozta, hogy a tananyagot februárban, márciusban és legkésőbb áprilisban kellene pótolni, és a képességvizsgák, illetve az érettségi  időpontján nem kellene módosítani.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a tananyag pótlását csakis tantermi oktatás formájában képzeli el. "Nagyon nagy problémát jelentene, ha a diákok nem térhetnének vissza második félévtől az iskolákba" – jelentette ki. Megjegyezte, optimista alkat, ezért bízik abban, hogy ez lehetséges lesz, de nem zárja ki, hogy február 8-tól továbbra is online oktatás zajlik majd.

(Címlapfotó: Agerpres)

banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?