Ha Hargita megye vezetőin múlna, hétfőtől megnyitnák az iskolákat a megyében

FRISSÍTVE - Többek között a diákok esélyegyenlőtlenségének megszüntetésére hivatkozva kéri Hargita Megye Tanácsa, hogy helyi, illetve megyei szinten dönthessenek az iskolákban zajló oktatás formájáról, és mielőbb térhessenek vissza a diákok a tantermekbe, ahol ezt az intézmények vezetőtanácsa igényli. Az illetékes minisztériumokhoz és a prefektúrához fordul a kérdés rendezése érdekében Borboly Csaba megyei tanácselnök és Hajdu Gábor képviselő.

Az oktatás hagyományos, személyes jelenléttel történő újraindítását szorgalmazza Hargita Megye Tanácsa. Erről tartott szerdán sajtótájékoztatót Borboly Csaba, a megyei önkormányzat elnöke és Hajdu Gábor parlamenti képviselő Csíkszeredában. A megyei tanács vezetője kiemelte: az online oktatás megszervezése és működtetése során számos fiatal került hátrányos helyzetbe, míg a pedagógusok javarészt magukra vannak utalva a tanítás során.

„A megyei tanács szakembereivel és Hajdu Gábor képviselő úrral közösen átnéztük az oktatásra vonatkozó aktuális jogszabályokat, és megállapítottuk: jelenleg nincs előírva, hogy az oktatásnak online formában kell zajlania” – hangsúlyozta Borboly Csaba. Hozzátette: az érvényben lévő jogszabályok szerint az iskolák vezetőtanácsainak kellene dönteniük arról, hogy milyen forgatókönyv szerint kívánják megszervezni az oktatást a vakáció végeztével (január 11-étől, szerk. megj.), majd ezt a döntést fel kellene terjeszteniük a helyi, illetve azokon keresztül a megyei vészhelyzeti bizottságokhoz.

A politikus kiemelte, elképzelhető, hogy nem minden oktatási intézmény van felkészülve a jövő hétfői nyitásra, ebben az esetben is döntést kellene hozniuk a nyitás dátumárról. 

Az iskolaigazgatók a televízióból tájékozódnak

„A legnagyobb baj az, hogy senki nem mond semmit. Az iskolaigazgatók is arra hivatkoznak, hogy a televízióból tájékozódnak és figyelik, mit mond az oktatási miniszter. Ehelyett alkalmazni kellene a törvényt” – mondta Borboly Csaba. Az elöljáró tájékoztatása szerint felkérik a prefektusi hivatalt, hogy „alkalmazzák a törvényt, és hozzanak új, megyei rendeletet”.A szerző felvétele

A megyeelnök rámutatott: nem tiltja semmilyen országos rendelkezés azt, hogy az iskolák hozzák meg a döntést az intézményükben zajló oktatás forgatókönyvéről, és arra ösztönöznek minden intézményt, hogy törekedjenek a zöld forgatókönyv szerinti tanítás elindítására. Hangsúlyozta: az online oktatás országosan jelentős esélyegyenlőtlenségeket teremtett, és az oktatási rendszer nincs felkészülve teljes mértékben erre a tanítási formára. Ugyanakkor rámutatott, hogy a digitális kompetenciák fejlesztése mindezek mellett kulcsfontosságú a jövőben.

Borboly elmondta: a prefektusi hivatal mellett levéllel fordulnak az egészségügyi és az oktatási miniszterhez is annak érdekében, hogy ne hosszabbítsák meg az online oktatást. „Arra kérjük a prefektust, hogy a jelenleg érvényes jogszabály szerint hirdesse meg az oktatás újraindítását a tantermekben a helyi javaslatok alapján” – fogalmazott.

Nem kell Bukarestre várni

Hajdu Gábor kiemelte: az iskolák újranyitása jelenleg az egyik legfontosabb társadalmi kérdés az országban. „A gyermekek otthon vannak, az online oktatás egybefolyik a vakációval, egybefolyik az ünnepekkel és sajnos a pedagógusok erőfeszítései dacára nincsen megfelelő hatásfoka. A gyermekek az oktatásban lemaradnak a tantervhez képest és sajnos lemaradnak egymáshoz képest is. Az online oktatás a napközisek és a kisiskolások esetében nagyon hiányosan tud megvalósulni,a szülők és a családok a mindennapi tevékenységük lebonyolítása mellett  extra terhet kell vigyenek a vállukon” – szögezte le a képviselő. Hozzátette: minden rendelkezésre álló eszközzel az iskolák újranyitását szeretnék elérni.

A politikus rámutatott: a koronavírusra vonatkozó fertőzöttségi mutatók szerint Hargita megye zöld zónában van, és január 11-én el lehet kezdeni a megye iskoláiban az oktatást. „A hatóságok és az oktatási intézmények már tudnának dolgozni az iskolák előkészítésén és újabb rendelet jelen pillanatig nem jelent meg” – magyarázta.

Kifejtette, hogy ennek ellenére „mégsem történik semmi”, mert az intézmények arra várnak, hogy talán utolsó percben Bukarestben meghosszabbítják az online oktatást. „Azt gondolom, nem kell Bukarestre várni, az 55/2020-as törvény szabályozza, hogyan kell eljárni és azt kérjük, hogy a zöld forgatókönyv szerint kezdjék meg az iskolák előkészítését a január 11-étől kezdődő iskolai oktatásra” – szögezte le. Kiemelte: nem hiányzik az oktatás előkészítéséhez a törvényes keret.

FRISSÍTÉS  - A sajtótájékoztató időpontjában azonban a két Hargita megyi politikus nem tudott arról, hogy a kormány rendeletet készül elfogadni a kötelező online oktatás február 8-ig történő meghosszabbításáról.

(Borítókép:  Agerpres)

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?