Ekkor lenne biztonságos újranyitni az iskolákat az oltáskampány koordinátora szerint

Valeriu Gheorghiță hangsúlyozta: a gyermekeknél jellemzően nem okoz súlyos betegséget a koronavírus-fertőzés, a gond azzal van, hogy ha elkapják a vírust, tünetmentesen másokat megfertőzhetnek. 

Az oltási kampány lebonyolításával megbízott országos bizottság elnöke a Digi24 műsorában beszélt arról, meglátása szerint mikor lenne biztonságos újranyitni a tanintézményeket.

Elmondta, a gyermekek jellemzően tünetmentesen átvészelik a koronavírus-fertőzést, ám másokat ez idő alatt megfertőzhetnek. Ezért meglátása szerint akkor lehetne biztonságos körülmények között visszaengedni a tanulókat az iskolapadokba, ha a körülöttük lévő kockázati csoportokat – pedagógusokat, idős személyeket – beoltották koronavírus ellen.

Valeriu Gheorghiță szerint a romániai oltáskampány március végén, április elején jut el oda, hogy ezeket a kockázati csoportokat immunizálták, tehát az iskolákat ekkor lenne biztonságos újranyitni, érvelt. A pedagógusok és idős személyek beoltására a második szakaszban fog sor kerülni, az első szakaszban a fertőzés veszélyének kitett egészségügyi személyzetet immunizálják. 

Az oltáskampány koordinátora hozzátette: a kisiskolások esetében a tanítás ellenőrzött, jól szervezett közegben zajlott, a megfertőződés kockázata az iskolán kívüli helyzetekben volt magas – például tömegközlekedés, parkok.  

(Címlapi illusztráció forrása: Agerpres)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?