Klaus Iohannis azt tanácsolja a lakosságnak, töltse otthon az ünnepeket

Karácsonykor és a szilveszteri ünnepségek alatt is érvényben maradnak a koronavírus-járvány terjedését fékezni hivatott korlátozó intézkedések – jelentette ki Klaus Iohannis pénteken a bukaresti Cantacuzino intézet épülete előtt, mely intézet átveszi és tárolja a COVID-19 elleni vakcinákat. 

„Valamennyi jelenleg hatályos korlátozás érvényben marad karácsonykor és újévben is” – nyilatkozta a sajtónak Iohannis, hozzátéve, hogy ezeknek az intézkedéseknek a betartása nem fakultatív, hanem mindenki számára kötelező. 

Rámutatott, az emberek többsége érti, hogy mi a cél a korlátozásokkal és a védelmi intézkedésekkel. „Mindezek azért vannak, hogy megvédjenek bennünket a betegségtől, és nap mint nap azt észleljük, hogy helyesek voltak ezek az intézkedések. Mindannyian láthatják a napi szinten közölt adatokat: nem szabadultunk még meg a járványtól, több ezer új megbetegedést jegyeznek minden nap, de napról napra csökken az új fertőzöttek száma” – fogalmazott, hozzátéve, az „enyhe csökkenés” még nem jelenti azt, hogy „kiengedhetünk”.

Az elnök ugyanakkor azt tanácsolta az embereknek, hogy töltsék otthon az ünnepeket.

Az oltás az egyetlen módja a járvány megállításának

Az államfő továbbá azt mondta, karácsony után elkezdődik a koronavírus elleni oltási kampány, és az egészségügyben dolgozók kapják meg elsőként a vakcinát. „Minden meg van szervezve, nem elméletben, hanem gyakorlatban. Működni fognak a dolgok, karácsony után kezdjük az oltási kampányt” – jelentette ki az elnök.

Ismertette, az első, 10 ezer adag vakcina karácsony után érkezik az országba, majd e szimbolikus mennyiséget követően januártól heti 100 ezer tételes vagy ennél is nagyobb szállítmányok érkeznek. Az államfő ismét elmondta, hogy első körben az egészségügyi dolgozók, majd a kulcsfontosságú ágazatokban tevékenykedők kapják meg az oltást. A lakosság immunizálása várhatóan jövő márciusban-áprilisban kezdődik. 

Iohannis nyomatékosította, hogy az oltás nem kötelező, de ajánlott beadatni, ugyanis ez az egyetlen módja a járvány megállításának. Több oltóanyag is van már, mindegyik hatékony, biztonságos, megfelel a legszigorúbb európai szabványoknak – tette hozzá.

Az elnök rámutatott, Romániában a Cantacuzino intézethez érkeznek majd a vakcinaszállítmányok, innen osztják szét az oltási központok között. Az államfő szerint példás munkát végeztek az illetékesek a Cantacuzino intézetnél, külön termet alakítottak ki az alacsony tárolási hőmérsékletet igénylő oltóanyagoknak, mindent az előírások szerint készítettek elő.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?