banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Áthelyezik a mangaliai gázoló ügyében botrányosan eljáró bírót

Jóváhagyta kedden a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) bírói részlege a 2 Mai üdülőtep közelében drogos állapotban két fiatal halálát okozó Vlad Pascu perét tárgyaló Ioana Ancuţa Popoviciu bírónő áthelyezését a mangaliai bíróságról a konstancai bíróságra.

A döntés értelmében a bírónő június 1-jétől kezdi meg tevékenységét a konstancai bíróságon.

Alina Gorghiu igazságügyi miniszter egy kedd esti sajtótájékoztatón azt mondta ennek kapcsán, hogy a tavaly 2 Mai-on drogos állapotban két fiatalt halálra gázoló Vlad Pascu büntetőperének további menetéről a mangaliai bíróság hivatott dönteni, de „megkönnyebbülés, hogy az oly sok negatív érzelmet keltő bírónő nélkül folytatódik az eljárás”, írja az Agerpres hírügynökség.

A CSM fegyelmi ügyekben eljáró bírói szekciója április 24-én elutasította az Igazságügyi Felügyelet (IJ) javaslatát, hogy az ellene zajló fegyelemi vizsgálat lezárásáig függesszék fel hivatalából a Vlad Pascu büntetőperét tárgyaló bírónőt.

Fotó forrása: Pexels

Az Igazságügyi Felügyelet április 16-án jelentette be, hogy javasolja a CSM-nek Ioana Ancuţa Popoviciu hivatalból való felfüggesztését az ellene zajló fegyelmi eljárás lezárásáig. Ezt azzal indokolták, hogy „befolyásolhatja a fegyelmi eljárás pártatlan lefolytatását, és súlyosan alááshatja az igazságszolgáltatás tekintélyét”, ha Popoviciu folytatja a bírói tevékenységet.

Vlad Pascu perének első, február 22-ei tárgyalása után a balesetben elhunyt egyik fiatal apja a tárgyalóteremből való távozásakor arról számolt be az újságíróknak, hogy a bírónő a fia hollétéről érdeklődött. „Megkérdezte tőlem, hogy itt van-e a fiam a teremben. Kérte a személyi igazolványát. Soha életemben nem láttam még ilyen bírót” – fakadt ki a férfi. Egy másik érintett szülő szerint Popoviciu felkészületlen volt és rágógumit rágott az ülés alatt.

A május 9-ei tárgyaláson pedig a bíró megkérdezte a baleset egyik túlélőjét, hogy ott volt-e a baleset helyszínén, amikor az bekövetkezett. Ugyanakkor Ioana Ancuţa Popoviciu megkérdezte az egyik elhunyt fiatal édesanyját, hogy ott volt-e a lánya temetésén.

Az Igazságügyi Felügyelet februárban jelentette be, hogy hivatalból vizsgálja a mangaliai bíróság bírájának magatartását. Közlésük szerint megvizsgálják, hogy a bíró áttanulmányozta-e a vádiratot a tárgyalás előtt, hogyan viselkedett a tárgyalóteremben, illetve fennáll-e valamilyen összeférhetetlensége ebben a perben.

Vlad Pascu ellen 2023 októberében emelt vádat a mangaliai ügyészség. A vádirat szerint tavaly augusztus 19-én az akkor 19 éves fiatalember bedrogozva vezetett, és autójával az út szélén haladó gyalogosok közé hajtott a tengerparti 2 Mai település bejáratánál. A balesetben meghalt egy 20 éves lány és egy 21 éves fiatalember, további három fiatal pedig megsérült. A vádirat arra is kitér, hogy Vlad Pascu a gázolás után elhajtott a helyszínről.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?