Halasztás a tengerparti gázoló perében

Halasztást rendelt el csütörtökön a bíróság a tengerparti gázoló ügyében, tárgyalása következő időpontját május 9-re napolta.

Ezt a perben részt vevő polgári fél ügyvédei kérték, hogy megvárják a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) döntését Ioana Ancuța Popoviciu ügyében. Ismeretes ugyanis, hogy a igazságügyi felügyelet a bírónő felfüggesztését kérte az ellene zajló fegyelmi eljárás lezárultáig. Erről árpilis 24-n dönthet a CSM.

A Libertatea beszámolója alapján a csütörtöki tárgyalás során több vallomástételre is sor került volna, meghallgatták volna az áldozatok szüleit arról, hogyan változtatta meg az életüket a tavaly augusztusi tragédia.

Illusztráció | Fotó: Pixabay

Vlad Pascu ellen, mint ismeretes, 2023 októberében emelt vádat a mangaliai ügyészség. A vádirat szerint tavaly augusztus 19-én az akkor 19 éves fiatalember bedrogozva vezetett, és autójával az út szélén haladó gyalogosok közé hajtott a tengerparti 2 Mai település bejáratánál. A balesetben meghalt egy 20 éves lány és egy 21 éves fiatalember, további három fiatal pedig megsérült. A vádirat arra is kitér, hogy Vlad Pascu a gázolás után elhajtott a helyszínről. A vádlott beismertette tettét, a bíróság pedig elutasította az áldozatok családtagjainak azon kérését, hogy a vád büntetőjogi besorolását változtassák meg gondatlanságból elkövetett emberölésről minősített emberölésre. Pascu tavaly augusztus óta előzetesben van, a konstancai törvényszék ismételten elutasította, hogy házi őrizetre enyhítsék a megszorító intézkedést.

A csütörtöki tárgyalás lett volna az utolsó a mangaliai bíróságon, a kártérítés meghatározását célozta és elviekben bejelentették volna, hogy mikor hirdetnek alapfokon ítéletet a büntetőperben. A Hotnews megjegyezte, hogy ha az ügyben eljáró bírónőt felfüggesztik, akkor ítélethirdetés helyett újrakezdik a tárgyalást. Az ügy kapcsán többen tüntettek is Bukarestben a hétvégén, bírálva az igazságszolgáltatást. Az egyik áldozat édesapja korábban ugyancsak bizalmatlanságának adott hangot.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?