banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Gázolás 2 Mai-on: hivatalában marad a büntetőpert levezető bírónő

A Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) fegyelmi ügyekben eljáró bírói szekciója szerdán elutasította az Igazságügyi Felügyelet javaslatát, hogy az ellene zajló fegyelemi vizsgálat lezárásáig függesszék fel hivatalából a tavaly 2 Mai-on drogos állapotban két fiatalt halálra gázoló Vlad Pascu büntetőperét levezető mangaliai bírónőt.

A testület ülésén részt vett az érintett, Ioana Ancuţa Popoviciu is. Távozásakor a bírónő nem válaszolt az újságírók kérdéseire, írja az Agerpres hírügynökség. 

Az Igazságügyi Felügyelet április 16-án jelentette be, hogy javasolja a CSM-nek Ioana Ancuţa Popoviciu hivatalból való felfüggesztését az ellene zajló fegyelmi eljárás lezárásáig. Ezt azzal indokolták, hogy „befolyásolhatja a fegyelmi eljárás pártatlan lefolytatását, és súlyosan alááshatja az igazságszolgáltatás tekintélyét”, ha Popoviciu folytatja a bírói tevékenységet.

Vlad Pascu perének első, február 22-ei tárgyalása után a balesetben elhunyt egyik fiatal apja a tárgyalóteremből való távozásakor arról számolt be az újságíróknak, hogy a bírónő a fia hollétéről érdeklődött. „Megkérdezte tőlem, hogy itt van-e a fiam a teremben. Kérte a személyi igazolványát. Soha életemben nem láttam még ilyen bírót” – fakadt ki a férfi. Egy másik érintett szülő szerint Popoviciu felkészületlen volt és rágógumit rágott az ülés alatt.

Az Igazságügyi Felügyelet februárban jelentette be, hogy hivatalból vizsgálja a mangaliai bíróság bírájának magatartását. Közlésük szerint megvizsgálják, hogy a pert levezető bíró áttanulmányozta-e a vádiratot a tárgyalás előtt, hogyan viselkedett a tárgyalóteremben, illetve fennáll-e valamilyen összeférhetetlensége ebben a perben.

Vlad Pascu ellen 2023 októberében emelt vádat a mangaliai ügyészség. A vádirat szerint tavaly augusztus 19-én az akkor 19 éves fiatalember bedrogozva vezetett, és autójával az út szélén haladó gyalogosok közé hajtott a tengerparti 2 Mai település bejáratánál. A balesetben meghalt egy 20 éves lány és egy 21 éves fiatalember, további három fiatal pedig megsérült. A vádirat arra is kitér, hogy Vlad Pascu a gázolás után elhajtott a helyszínről, emlékeztet az Agerpres. 

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?