banner_066Zffpe_maszol_6fel_rmdsz-02.png
banner_VnNOCp39_maszol_6fel_rmdsz-01.png

Felháborító: az áldozatok felelősségét firtatják a Május 2-i drogos gázoló ügyében

Váratlan következtetésre jutottak a nyomozók a bedrogozva gázoló Vlad Pascu ügyében. A baleset ügyészségi aktájába leszögezték, hogy az elütött gyalogosok „passzív veszélyhelyzetet teremtettek", vagyis hogy részben őket terheli a felelősség a tragédiáért.

Az információ mangaliai bíróság előkészítő határozatának indoklásában jelenik meg, ebben adtak helyet az ügyészek kérésének, hogy Vlad Pascu bíróság elé álljon, derítette ki a Fanatik.
Ezzel tulajdonképpen arra utalnak, hogy a felelősség megosztható a drogos sofőr és az áldozatok között, akik abban lehetnek vétkesek, hogy a járda hiányában az út jobb oldalán közlekedtek.

Fotó: Pro TV

A rendőrség felkérésére készített szakértői jelentésben az áll, hogy „a DN 39-es országút jobb oldalán, az úttest szélén közlekedő gyalogosok passzív veszélyhelyzetet teremtettek". A szakértő úgy vélte továbbá, hogy „ha az út bal oldalán közlekedtek volna, lehetőségük lett volna a baleset elkerülésére".
Másrészt egy másik szakértő azt állítja, a balesetet az okozta, hogy a gépkocsi a folyamatos vonaljelzés megsértésével elhagyta az utat, a leállósávra hajtott, így az a tény, hogy az áldozatok az út jobb vagy a bal oldalán haladtak, nincs összefüggésben a balesettel.
A Fanatik újságírói arra is felhívják a figyelmet, hogy a nyomozás során a rendőrök arról faggatták a túlélőket, hogy fogyasztottak-e alkoholt. Az egyik tanú igenlő válaszát rögzítették a vádiratban.
Vlad Pascu megtagadta a vallomástételt. Az ügyészek a biológiai bizonyítékok alapján rögzítették, hogy kokaint, benzoylecgonint, MDA-t, metamfetamint és benzodiazepint használt. A baleset után megpróbált elmenekülni: a szemtanúk látták, amint elszáguldott, majd az ütközés helyszínétől mintegy 50 méterre hirtelen megállt, és visszafordult Vama Veche, ahol a rendőrök végül megállították.
Több fiatalt is kihallgattak, akik a baleset előtt Pascu autójában ülte, állításuk szerint nagy sebességgel vezetett, és veszélyes, kiszámíthatatlan manővereket hajtott végre. Ezért megkérték, álljon meg, és kiszálltak.
A balesetben érintettek bűnösségének mértékét a büntetőeljárás ezen szakaszában nem vizsgálták, csak a vádirat jogszerűségét, a bizonyításfelvétel és a büntetőeljárás lefolytatását. Az érdemi tárgyalás jövő évben kezdődik.
A törvény szerint a gyalogosok akkor felelősek a balesetért, ha a sofőr nem szegte meg a törvényt.
Vlad Pascut gondatlanságból elkövetett emberöléssel, gondatlanságból elkövetett testi sértéssel, a baleset helyszínének elhagyásával és pszichoaktív szer hatása alatti járművezetéssel vádolják.

A nyomozati anyag szerint idén augusztus 19-én a 19 éves fiatalember bedrogozva vezetett, és autójával az út szélén haladó gyalogosok közé hajtott 2 Mai bejáratánál. A balesetben meghalt egy 20 éves lány és egy 21 éves fiatalember, további három fiatal pedig megsérült.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_Os8CxLFO_KUK_Webbanner_970x250_ANIM.gif
banner_9y4hN5Rx_KUK_Webbanner_728x90_ANIM.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?