banner_LYJAJgUi_banner_sMBIsrBw_GOOGLE_970x250_2.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_whe5WvtP_banner_5A50eRU8_GOOGLE_300x250.gif

Ami eddig hulladék volt, most üzemanyag – mintafalu-díjjal tüntették ki a háromszéki Gelencét

A háromszéki Gelence község nyerte el a Bukaresti Francia Nagykövetség és a Francia–Román Nemzetközi Kereskedelmi Kamara Fenntartható Település 2021 versenyének fődíját. A település a Bioenergia Mintafalu-koncepció fejlesztésében elért innovációért kapta meg a kitüntetést – jelentette be hivatalos Facebook-oldalán Ilyés Botond polgármester. A díjat szerdán egy gálaesten vette át a polgármester a francia nagykövetség épületében.

Gelence község már évek óta élen jár a fahulladék biomasszaként történő hasznosításában, a település közintézményeinek többségében és egyre több magánlakásban is környezetbarát módon, fahulladékkal fűtik a kazánokat, amelyeket ráadásul szintén Háromszéken, Bodokon gyártanak.

Ilyés Botond a Maszolnak nyilatkozva elmondta, hogy 2016 és 2019 között Gelence és a szomszédos község, Esztelnek egy élhető településeknek meghirdetett pályázatban közösen vett részt és nyert, aminek köszönhetően elöljáróik Európa különféle országaiban (többek között Németországban, Ausztriában, Horvátországban, Szlovéniában és Észak-Macedóniában) tanulmányutakon vettek részt. A fejlettebb gazdaságú térségekben többek között a biomassza, illetve a fahulladék felhasználásának, újrahasznosításának, a napenergia fejlesztésének jó példáit lesték el, a kevésbé fejlett országokban pedig a sajátunkkal hasonlatos hiányosságokat térképezték fel.

„Az ott szerezett tapasztalatokból kiindulva az önkormányzatnál egy 100 kW/órás teljesítményű faőrleményes kazánt szereltünk be, valamint időközben több pályázatban is részt vettünk, amelyeknek köszönhetően fahulladékőrlőket és azok működtetéséhez használatos traktorokat is vásárolhattunk” – mesélt a projekt sikerességéről a polgármester. Mint megtudtuk, a közintézményekben beszerelt kazánokat saját költségvetésből vásárolták meg.  

Rámutatott, hogy most már nemcsak a polgármesteri hivatal épületében, hanem az iskolában és az egyik óvodában is hasonló kazánok működnek, hamarosan egy másik óvodában is ilyent szerelnek be. De a falu pékségében, több panzióban, rendezvénytermekben, valamint több mint harminc háztartásban is biomasszás kazánt használnak.  

„Az elmúlt években sokszor tapasztaltuk, hogy a hagyományos tüzelésű kazánokkal rengeteg probléma volt. Most automatizált rendszerrel működő kazánjaink vannak, amelyekhez akár hetekig sem kell hozzányúlnunk. Van egy nagy korpatárolónk, amely adagolja a tüzelőanyagot, ennek segítségével a hivatalban például több mint 400 négyzetmétert tudunk hatékonyan fűteni” – részletezte Ilyés Botond.

Mint mondta, a néhány éves tapasztalat arra is jó volt, hogy rájöjjenek, milyen hasznos és költséghatékony a megújuló energia, így az önkormányzat egy napkollektoros rendszert is kialakított a székhelyén, amelynek köszönhetően meleg vizet állítanak elő. Továbbá egy 3,3 kW/h-s napelemrendszert is felszerelnének, amellyel az épület áramellátását is biztosítanák a jövőben.

A Francia–Román Nemzetközi Kereskedelmi Kamara frissen elnyert díjának köszönhetően az önkormányzat illetékes munkatársai ismét tanulmányi körúton vehetnek részt Franciaországban, ahol lehetőségük lesz újabb tapasztalatokat szerezni, ötleteket gyűjteni a fenntartható település kialakításához – tette hozzá a polgármester.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

„Ami eddig hulladék volt, az most nekünk üzemanyag. A helyi lakosság eleinte szkeptikusan állt hozzá a kezdeményezéseinkhez, legyen szó megújuló energiáról, a faőrlemény vagy a biomassza felhasználásáról. De ahogy megismertettük velük ezt, a fahulladéknak is értéke lett. A sáncok mentén takarítás után hátramaradó fahulladék nekünk érték, és a közintézményeink hőközpontjainak működéséhez szükséges alapanyag lett. Két évvel ezelőtt az önkormányzat fűtésére körülbelül 20 ezer lejt költöttünk, most ezt öt-hatezer lejből meg tudjuk oldani a hatékony automata rendszer segítségével” – fogalmazott a polgármester.

(Címlapkép: lovagkiraly.org)

banner_5wMnizP8_webbanner_300x250.gif
banner_LsIDgb8C_webbanner_970x250.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?