banner_ImRoxvBN_webbanner_970x250.gif
banner_Qadt244U_webbanner_728x90.gif
banner_3UKEdCdT_webbanner_300x250.gif

A kínai nagy falnál is nagyobb tömegű lesz idén az elektronikus hulladék

Az idén kidobott elektronikai eszközök tömege meghaladja az 57 millió tonnát. Ez több, mint a kínai nagy fal tömege – írta a BBC hírportál.

A kidobott elektromos és elektronikus eszközök globális problémája ellen küzdő nemzetközi szakértői csoport (WEEE Forum) becslései szerint az eldobott eszközök óriási értéket képviselnek. Egy 2019-es felmérés alapján a világ e-hulladékának értéke 62,5 milliár dollár, amely több, mint számos ország GDP-je.

„Egy tonna leselejtezett mobiltelefonban több az arany, mint egy tonna aranyércben” – mondta Rüdiger Kühr, az ENSZ fenntarthatósági programjának igazgatója. A mobiltelefonokon kívül – többek között – hűtőszekrények, vízforralók, tévék, elektronikus játékok és sporteszközök alkotják az úgynevezett e-hulladékot, amelynek mennyisége évente kétmillió tonnával nő a világon. A becslések szerint ennek kevesebb mint 20 százalékát hasznosítják újra.

A leselejtezett elektromos eszközökben sok értékes és ritka anyag rejtőzik, melyekre több iparágban is szükség van. A mobiltelefonokban lévő gallium például orvosi hőmérőkben, LED-ekben, napelemekben, és távcsövekben alkalmazható, az arzén a tűzijátékhoz és favédő anyagok előállításához kell, az ezüstöt a tükrök, napra sötétedő, úgynevezett reaktív lencsék, érintőképernyihez való antibakteriális textilek és kesztyűk előállításához használják, míg az indiumra tranzisztorokhoz, mikrochipekhez, a Forma-1-es autók golyóscsapágyainak bevonatához van szükség.

„A fogyasztóknak a megfelelő tájékoztatásra és könnyen elérhető infrastruktúrára van szükségük, hogy társadalmi normává váljon az e-hulladék gyűjtése és elhelyezése” – magyarázta Leroy. Arra is kitért, hogy az e-hulladék gyűjtése és újrafelhasználása az üvegházhatású gázok kibocsátását is csökkenti. „Minden tonna elektronikus hulladék újra felhasználásával mintegy két tonna szén-dioxid-kibocsátását akadályozhatjuk meg” – tette hozzá.

(Címlapi illusztráció forrása: pixabay.com)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT
banner_ZBiZ5lsB_MASZOL970x250px.gif

Kapcsolódók

Kimaradt?