A kolozsvári BBTE vizsgálja meg Lucian Bode belügyminiszter doktori dolgozatát

A Babeş–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) megvizsgálja Lucian Bode belügyminiszter doktori disszertációját – közölte hétfőn az intézmény. A BBTE közleménye szerint az egyetem mindeddig nem kapott a szóban forgó dolgozat eredetiségét kétségbe vonó megkeresést, a vizsgálatot belső kezdeményezésre végzik el, miután a médiában megjelent hírek plágiumgyanúra utalnak.

Az egyetem leszögezi, amennyiben a belső vizsgálat megerősíti az akadémiai etika megsértésének gyanúját, az ügy a BBTE etikai bizottsága elé kerül.

Lucian Bode korábban kijelentette, mindenkit beperel, aki őt plágiummal megvádolja | Fotó: Agerpres

Az intézmény ugyanakkor hozzáteszi, hogy a doktori disszertációkkal kapcsolatban felmerülő plágiumgyanú kivizsgálásában az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács (CNATDCU) az illetékes hatóság, ennek ítélete felülír minden egyetemi testület által hozott döntést.

Az USR szerint Bode doktori dolgozata „szégyenletesplagizálás”

Cristian Ghinea képviselő, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) közpolitikai koordinátora hétfőn bejelentette, hogy az első vizsgálatok alapján Lucian Bode belügyminiszter doktori dolgozata egy „szégyenteljes és gyermeteg” plágium eredménye.

Az USR a nyilvános információkhoz való hozzáférés törvényére hivatkozva kérvényezte, hogy a Babeş-Bolyai Tudományegyetem tegye nyilvánossá Bode dolgozatát, ugyanakkor feljelentést tesz az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanácsnál (CNATDCU).

Ghinea a parlamentben jelentette be, hogy a Román Nemzeti Könyvtár (BNR) szabályzatának tiszteletben tartásával kérték ki és másolták le Bode teljes doktori dolgozatát. „Az USR teljes egészében közli Bode úr dolgozatát. Az első elemzés alapján szégyenteljes plagizálásról van szó, valósággal gyerekes plagizálásról” – mondta Ghinea.

Az ellenzéki politikus szerint a belügyminiszter doktori disszertációjában teljes szövegrészletek találhatók a Wikipédiából, a Wikisource-ról, valamint akadémiai cikkek kész bevezetői, amelyek ingyen elérhetők a Google-en.

Ghinea hozzátette, a dolgozatot alapos elemzésnek kell alávetni, de az elérhető forrásokkal való összevetés alapján szembeszökő az említett online enciklopédiákból másolt szövegek jelenléte, anélkül, hogy Bode megjelölte volna a forrást.

Szerinte ez nemcsak a kormányra hoz szégyent, hanem az egyetemi szférára is, és vélhetően a Babeş-Bolyai Tudományegyetemnek is érdeke tisztáznia magát, szétoszlatnia azt a benyomást, hogy Wikipédia-szócikkek szó szerinti lefordítására adja meg a doktori címet. „Ellenkező esetben bárki doktori címet kaphat Romániában, ha lefordít valamiket az internetről” – fogalmazott az USR képviselője.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?