Maratoni másolást szervez az USR: „lekörmölik” és vizsgálatra küldik a belügyminiszter doktori dolgozatát

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói és önkéntesek „szóról szóra” átmásolják Lucian Bode belügyminiszternek a nemzeti könyvtárban őrzött doktori dolgozatát, majd plágiumvizsgálatra küldik – tájékoztatott pénteken az ellenzéki párt.

Az USR közleményében rámutatott, hogy a belügyminiszter doktori disszertációjához csak egy módon lehet hozzáférni: a fővárosi könyvtár két számítógépén keresztül. Ezek azonban nincsenek csatlakoztatva semmilyen hálózathoz, és a szkennelt oldalakat nem lehet sem lefotózni, sem lefilmezni, „csak szóról szóra átmásolni”. Ezért „maratoni másolást” szerveznek, részleteket készülnek közzétenni a disszertációból, majd plágiumvizsgálatra is elküldik a munkát – jelentette ki az USR közpolitikai koordinátora, Cristian Ghinea.

Iulian Bulai USR-képviselő szerint „abszurd és nevetséges”, hogy a digitalizáció korában ily módon korlátozzák az információkhoz való hozzáférést, ezért meghallgatást fog kérni a téma kapcsán a nemzeti könyvtár igazgatójától, Adrian Cioroianutól.

Lucian Bode belügyminiszter csütörtökön hazugságnak nevezte és cáfolta azokat az állításokat, miszerint „titkosították” a doktori dolgozatát, hangsúlyozva, hogy az megtalálható a Kolozsvári Egyetemi Könyvtárban és a bukaresti Román Nemzeti Könyvtárban is. Bode hozzátette, mindenkit beperel, akik ilyen vádakkal állnak elő.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?