FRISSÍTVE – Mircea Geoană: elhúzódó, sok áldozattal járó háborúra kell felkészülnünk  

Mircea Geoană, a NATO főtitkárhelyettese pénteken Kolozsváron kijelentette: hosszúra nyúló háborúra számít Ukrajnában, mivel nincs elég erő ahhoz, hogy az egyik fél döntő győzelmet arasson a csatatéren.

„Sajnos, egy hosszú ideig tartó konfliktusra számítunk, egyre inkább egy kimerítő háborúra, amelyben mindkét oldalon továbbra is jelentősek a veszteségek, egy olyan háborúra, amelyben a tüzérség és a kisebb csapatmozgások, az előre nyomulás–visszavonulás dominál, de egyik oldalon sincs elég erő ahhoz, hogy a két fél egyike döntő győzelmet arasson a csatatéren” – mondta Mircea Geoană újságírói kérdésekre válaszolva.

Hozzátette, hogy az ukrajnai háború rengeteg erőszakot szül, és még sok halálos áldozatot fog követelni.

Fotó: Mircea Geoană Facebook-oldala

„Gyanítom, hogy ez a konfliktus tartós lesz. Sajnos, tartósan fennmarad, emberi veszteségeket okozva, rengeteg erőszakot, atrocitást, szexuális erőszakot, ukránok gulágokra deportálását, amiről azt hittük, hogy a szovjet birodalom a megszűnésével eltemette. Sajnos, a régi gyakorlatok – etnikai tisztogatás, megszállt területek – nagyon súlyos dolgok, és sajnos a háború elhúzódása ezeket a jelenségeket is felerősíti” – mondta.

Mircea Geoană ugyanakkor történelmi jelentőségűnek nevezte a jövő heti NATO-csúcstalálkozót, amely „jó hírekkel szolgál” majd Románia, Ukrajna és a védelmi szövetség egésze számára.

Kérdésre válaszolva elmondta, a madridi csúcstalálkozón kiderül, hogy a szövetséges országok miként járulnak majd hozzá a keleti szárny megerősítéséhez. „Jó híreket várunk Románia számára is” – nyomatékosította, hozzátéve, fontos téma lesz a fekete-tengeri térség helyzete, a régió ugyanis stratégiai szempontból létfontosságú a NATO számára. Emellett elfogadják a szövetség új stratégiai koncepcióját is – szögezte le.

Geoană hozzátette, a NATO-csúcstalálkozók történetében először Japán, Ausztrália, Új-Zéland és Dél-Korea vezetői is részt vesznek az eseményen. „Ez tehát egy rendkívül fontos csúcstalálkozó, jó hírekkel Románia, a NATO, a transzatlanti kapcsolatok, valamint Ukrajna számára és remélhetőleg nagyon rossz hírekkel az Orosz Föderáció számára” – fogalmazott.

A kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem (BBTE) és az Aspen Institute Románia pénteken Kolozsváron szervezett vitabeszélgetést A NATO és az Európai Unió szerepe Románia modernizációjában címmel Mircea Geoană NATO-főtitkárhelyettes és Daniel David, a BBTE rektora részvételével.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?