A PSD még az idén átalakítaná a kormányt

Marcel Ciolacu az Antena 3 televíziónak nyilatkozva rámutatott, a Szociáldemokrata Párt (PSD), valamint a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a miniszterelnök is követi a kormány tagjainak tevékenységét, és jómaga úgy véli, hogy szükség lenne kormányátalakításra, amelyet az év végéig végre kellene hajtani.

A témáról a pártban és a koalícióban is egyeztetni fognak, az esetleges minisztercserére azonban a kormányfőnek kell javaslatot tennie, jómaga nem fogja kérni egyik vagy másik tárcavezető leváltását – szögezte le Ciolacu.

Megkérdezték tőle, hogy a PSD szorgalmazza-e az energiaügyi miniszter leváltását. Ciolacu azt válaszolta „nincs senkinek baja Virgil Popescu személyével”, de úgy vélik, hogy „a lehető legrosszabbkor” liberalizálták az energiapiacot.

Fotó: Agerpres

A szociáldemokrata pártelnök elmondta még, hogy 2023-ban kétségkívül sor kerül majd a koalíciós megállapodásban is rögzített kormányfőváltásra, és ha párttársai úgy döntenek, hogy ő a megfelelő személy a tisztség betöltésére, vállalni fogja a megbízatást. Hozzátette, már dolgoznak egy szociális és gazdasági intézkedéseket tartalmazó programon, amelyet a koalíció elé fognak terjeszteni.

Ciolacut a 2024-ben esedékes államfőválasztásról is kérdezték. Ennek kapcsán azt mondta, meggyőződése, hogy pártja ezúttal nem fogja elveszíteni a választásokat, ahogyan az az elmúlt négy alkalommal történt. Hozzátette, szakítanak azzal a hagyománnyal, hogy a pártelnököt indítsák az államfőválasztáson, módosítják az alapszabályt, és a jelölt személyéről széleskörű belső választáson döntenek majd, amelyen párton kívüli személyek is indulhatnak.

A PSD kedden még „inkompetensnek” nevezte az energiaügyi minisztert

A PSD kedden még azt közölte, a liberális energiaügyi miniszter, Virgil Popescu inkompetens és ő a felelős azokért a nehézségekért is, amelyek a lakosságra nehezednek az energiaköltségek emelkedése miatt. A szociáldemokraták néhány napja hevesen támadják az energiaügyi tárca vezetőjét, Marcel Ciolacu pártelnök hétfőn azt állította, hogy a miniszter által szorgalmazott politika csak az „okos fiúkat” segítette az energiaszektorban.

„Virgil Popescu energiaügyi miniszter teljesen tanácstalan azzal kapcsolatban, hogy milyen intézkedéseket kellene hozni a villamos energia, a földgáz és az üzemanyag árának emelkedése miatt. Tavaly a PSD azt a megoldást javasolta, hogy az árat meghatározott időre szabályozzák, de a PNL ellenezte ezt, és a növekvő költségvetési hiány miatt a szubvenció lehetőségét választotta. Miután elvesztettünk egy évet, amelyben az államadósság csak növekedett, hogy támogassuk ezt az energiaügyi miniszter által választott kompenzációt, arra a következtetésre jutottunk, hogy a PSD javaslata az egyetlen, amely képes megállítani az árakat” – olvasható Mihai Weber képviselő közösségimédia-bejegyzésében, amit a párt hivatalos Facebook-oldalára is átvettek.

Egyszerű indítvánnyal készül Popescu ellen az USR

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) egyszerű indítványt nyújt be a liberális Virgil Popescu energiaügyi miniszter ellen a parlamenti ülésszak első napján – jelentette be kedden Cătălin Drulă, az ellenzéki párt elnöke, aki felszólította a Szociáldemokrata Pártot, hogy – miután a PSD is napok óta hevesen támadja Popescut – szavazza meg a miniszter elleni indítványt.

„Nyugat-Európa elfogadja azokat az intézkedéseket, amelyeket Romániában az USR javasolt, de eközben Virgil Popescu rendkívül nehéz tél felé vezeti Romániát. A PSD és a PNL által hozott intézkedések 30 milliárd lejjel eladósították Romániát, olyan pénzzel, amelyet gyermekeinknek és unokáinknak kell majd kifizetniük. Virgil Popescu kapacitáshiánya nyilvánvaló, de a PSD ugyanolyan bűnös az energiaválságban. Eddig pajzsot épített Popescu miniszter körül. Az USR által benyújtott két előző indítványban megmentették őt. Most (a 13. órában) itt az ideje, hogy a PSD mutasson némi felelősséget az általa kormányzott országért. Virgil Popescut sürgősen ki kell rúgni, ha jól akarjuk átvészelni a telet” – jelentette ki Cătălin Drulă.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?

banner_c9R6XLX8_banner_uAfkoMzW_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_1920x1100.jpg
banner_mPvSBO0F_banner_8CGaT4FL_ScrolloverAds_2023-02-28-zs_580x1100.jpg