FRISSÍTVE - A BBTE rektorát választották a Román Akadémia új elnökévé

FRISSÍTVE: Ioan Aurel Popot választották csütörtökön a Román Akadémia új elnökévé. Pop a közgyűlés 86 tagjának szavazatát szerezte meg, második fordulóbeli ellenfelére, Victor Voicura 56-an voksoltak. 

Az akadémia elnökének mandátuma négy éves, egy rendes akadémiai tag legtöbb két ciklusban töltheti be a tisztséget. Az elnök a választásokat követő 15 napban veszi át hivatalát. Az akadémia vezetőségének másik öt tagját, a négy alelnököt és a főtitkárt, április 20-án választják meg. 

A 63 éves, történész végzettségű Ioan Aurel Pop a Kolozs megyei Vasasszentivánon született, a középiskolát Brassóban végezte, egyetemi oklevelét, évfolyamelsőként a kolozsvári Babeş-Bolyai egyetem történelem szakán szerezte, doktori disszertációját a középkori Erdélyből írta. 

Kolozsváron végigjárta az egyetemi oktatói ranglétrát, 2012-től a Babeş-Bolyai Tudományegyetem rektora, több külföldi egyetem vendégprofesszora. Betöltötte a New York-i és velencei román kulturális intézet igazgatói tisztségét. 2001-től a Román Akadémia levelező, 2010-től rendes tagja. Több mint 50 könyv és 300-nál több tudományos értekezés szerzője, számos belföldi és külföldi díj kitüntetettje.

FRISSÍTÉS:  A nemzeti elfogultságát nem titkoló tudós többször keveredett nyílt vitába a mítoszromboló román történetírás élharcosával és legnépszerűbb szerzőjével, Lucian Boiával – emlékeztet az MTI.  Pop közéleti tevékenysége során többször szót emelt a hivatalos román történelemszemlélettel sokhelyütt összeegyeztethetetlen magyar történetírás tézisei ellen. Öt éve egyike volt azoknak, akik a Hargita megyei tanács megrendelésére készült A székelység története című magyar nyelvű kézikönyv tartalmát kifogásolták.

Tavaly az akadémia újonnan létrehozott - főleg Oroszországgal foglalkozó - Információs Hadviselést és Stratégiai Kommunikációt Elemző Laboratóriumának (LARICS) bemutatkozása alkalmával tartott előadásában azt állította, hogy Románia "egy másik szomszédjával, Magyarországgal is információs és kommunikációs háborút visel". Pop a rendezvényről közölt beszámolók szerint a magyar kormány "románellenes" propaganda-főosztályaként állította be a magyarországi "Trianon 100" nevű kutatócsoportot, amely a békeszerződéssel kapcsolatos ismeretek kiegészítését, összegzését és közzétételét célzó ötéves projektre kapott támogatást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?