A BBTE rektora szerint Kelemen Hunornak távoznia kellene Romániából

A BBTE rektora szerint Kelemen Hunor RMDSZ-elnöknek távoznia kellene Romániából, mert nem ismeri el a román nemzeti ünnepet.

Ioan Aurel Popnak a napokban elhangzó nyilatkozatát a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat idézte a legfrissebb hírlevelében. „Ha nem ismered el a nemzeti ünnepet, nem élhetsz ebben az országban”– nyilatkozta a rektor az egyik hírtelevízióban. Az egyetemi professzor amellett érvelt, hogy egy országhoz való tartozást és az adott ország szimbólumainak tiszteletben tartását nem lehet szétválasztani.

A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat különösen aggasztónak tartja a tényt, hogy egy történész és egyetemi professzor mondja ezeket, aki Románia egyik legelismertebb egyetemén tanít, és akinek tudnia kellene, hogy a szólásszabadság egy olyan abszolút és elidegeníthetetlen jog, amelyet Románia alkotmánya is szentesít.

„Azt kérni tehát, hogy egy személy távozzon az országból pusztán azért, mert kifejezte véleményét, alkotmányellenes, szembemegy a demokrácia alapelveivel, és egy egyetemi professzor részéről egyben etikátlan is, hiszen egy neves egyetem rektorától elvárható, hogy álljon ki a toleranciáért, a szolidaritásért és a szólásszabadságért” – olvasható a hírlevélben.

A jogvédelmi szolgálat emlékeztet: Kelemen Hunort korábban is támadások érték Románia és Erdély egyesülésének jövő évi centenáriuma kapcsán tett nyilatkozata miatt, miszerint a romániai magyarok nem kívánnak a többségi közösséggel együtt ünnepelni. Egyes politikusok, műsorvezetők és közismert személyiségek egyenesen azt kérték, hogy vonják meg az RMDSZ elnök román állampolgárságát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?