GPS-szel figyelik a hókotró járműveket Hargita megyében

Nemcsak az autós forgalmat, hanem a hókotró gépek munkáját is online rendszerrel követik ezentúl Hargita megyében a megyei besorolású útszakaszokon. Ehhez minden munkagépet műholdas nyomkövető rendszerrel szereltek fel, és bárki követheti mozgásukat a megyei tanács honlapján.

A kezdeményezéssel azt szeretnék elérni, hogy a lakosság továbbra is kivegye a részét az ellenőrzési folyamatból, tehát például bárki, aki mozgó hókotrógépet lát a megyei utakon úgy közlekedni, hogy a havazás ellenére nem használja a hóekét, azt jelentheti a diszpécserszolgálaton keresztül, a 0266–207774-es telefonszámon. A honlap fejlesztői azt is elérnék, hogy az online felületen is lehessen panaszt tenni, bizonyítékul szolgáló fényképet feltölteni.

Borboly Csaba, a megyei tanács elnöke arról tájékoztatott, hogy a megyei utak összehossza megközelíti az ezer kilométert, amelyeknek téli karbantartásával hét vállalat foglalkozik. Ezek összesen 42 hóekés, csúszásgátló szórására alkalmas haszongépjárművel és 17 traktorral járják a megyei besorolású utakat.

A GPS-rendszert biztosító céggel kötött szerződés értelmében az összes járműre nyomkövetőt szereltek, a sofőrök nem ismerik azok jelszavát, tehát nem tudják kikapcsolni azt. A GPS-ekért és működtetésükért egyenként hozzávetőleg 100 lejt fizet havonta a megyei tanács.

A https://www.hargitamegye.ro/utak.html honlapon bárki valós időben követheti, hogy merre járnak a munkagépek, amelyeknek a rendszáma is látható. A piros színnel jelzett járművek állnak, míg a kékkel jelöltek jelen pillanatban is az utakat járják.

A nyomkövető rendszert biztosító céggel kötött szerződés április 30-ig érvényes.

A megyei-tanácselnök hangsúlyozta, hogy az általa vezetett intézmény útkarbantartásra szánt anyagi kerete messze elmarad az országos útügyi vállalatétól, amely az országutakat felügyeli és takarítja. A megyei tanács a CNAIR költségvetéséhez viszonyítva körülbelül annak 10 százalékával megegyező összeggel rendelkezik, ezért minden költséghatékony lehetőséget megragadnak, és nagy hangsúlyt fektetnek az online követhetőség fejlesztésére. Borboly Csaba azt reméli, hogy ezekkel a kezdeményezésekkel Hargita megye lesz Románia első smart (okos) megyéje.  

Kapcsolódók

Kimaradt?