Nagyszabású kórházfejlesztésbe kezdenek Nagyváradon

Nagyszabású fejlesztéseket terveznek mind a nagyváradi Gavil Curteanu városi kórháznál, mind a Bihar megyei klinikai sürgősségi kórháznál. Mindkét egészségügyi intézmény a váradi önkormányzathoz tartozik, a részletekről hétfőn Florint Birta alpolgármester, Gheorghe Carp, a megyei kórház és Maria Silaghi, a Curteanu-kórház menedzsere, illetve Dacian Foncea, utóbbi gazdasági igazgatója számolt be.

A megyei kórház két projektet is benyújt kedden – hétfői önkormányzati ülésen hagyják jóvá ezeket –, egyikben projektvezetőként, a másikban partnerként vesznek részt. Az első projektben, melyben a megyei kórház a projektvezető, kétmillió euróra számítanak (áfával), a berettyóújfalui Tiszta István kórház és Hajdúböszörmény önkormányzata a két partner, előbbi része 700 ezer euró, utóbbié 300 ezer euró.

A megyei kórház automatizálná a laboratóriuma működését, kialakítaná a minták szállítási rendszerét kórházon belül, illetve létrehoznák azt az informatikai rendszert, mellyel tájékoztatnák a lakosságot arról, milyen analíziseket végezhetnek el. A tervek szerint az új rendszer más váradi kórházakat is kiszolgálna. Fő előnyei: lecsökkenne a laborvizsgálatok elvégzésnek ideje, csökkennének a költségek is, és kisebb lenne az esélye a minták esetleges szennyeződésnek. A tervek szerint 2020-a működhetne az új rendszer, melyhez a kórháznak a két százalékos önrészt, azaz 40 ezer eurót kell biztosítania.

A második projektben – ebben a Debreceni Egyetem illetve a temesvári szív- és érrendszeri betegségek intézete a partner – Temesvárnak és Nagyváradnak 1,2 –1,2 millió euró jutna, Debrecennek pedig 600 ezer euró. A megyei kórház önésze 24 ezer euró, a pénzből a tervek szerint a megyei kórház nőgyógyászati részlegét újítják fel, műtőket és intenzív osztályt alakítanak ki, de tapasztalatcserékre és szűrővizsgálatokra is jutna a pénzből.

Építkezne a Curteanu-kórház

A város kórházban a megyei stratégiai egészségügyi projekt keretében 2,4 millió eurót fektethetnek be (a kórház önrésze 49,1 ezer euró), ebből többek között MR-készüléket, C-arm készüléket, korszerű ultrahangvizsgálatra alkalmas készülékeket, monitorokat szereznek be. Emellett kiépítik a telemedicina rendszert – ennek része lesz Gyula, Békéscsaba és Szeghalom is. Egy 1,2 millió lej értékű komputertomográfot is vásárolnak (egymillió lej az önkormányzat, kétszázezer lej a kórház beruházása).

Építkeznének is a városi kórháznál. Egy hatszintes épületről lenne szó, mely összeköttetésben lenne a városi kórházzal. Ez lenne a jövendőbeli gyermekkórház, a mostani épületben pedig csak a felnőtt páciensekkel foglalkoznának. Az ú épületben szakrendelések, gyermekonkológia, TBC- és fertőzőosztály is lenne, utóbbi kettő elkülönítve működne, külön lépcsőház, lift vezet majd ezekre az osztályokra. A megvalósíthatósági tanulmánynak február 15-ig kell elkészülnie, a tervek szerint a kórház saját forrásai mellett az önkormányzat támogatná, a tervek szerint például a felszabaduló kórházi terület értékesítéséből is fedeznék a költségek egy részét.

A másik beruházás egy szintén többszintes épület, ebben a tervek szerint a kórházat is kiszolgáló konyha, egy 300 személyes étkező, 175 személyes előadóterem, irodák, illetve szolgálati- és protokollakások kapnának helyet. A beruházást a kórház igazgatótanácsa január 25-én hagyta jóvá, a költségeket hárommillió euróra becsülik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?