Rendkívüli intézkedéseket rendelt el a főpolgármester

Rendkívüli ülésre hívta össze vasárnap Gabriela Firea bukaresti polgármester a Területi Közrendi Hatóságot (ATOP), mivel értesülései szerint olyan személyek épültek be a fővárosban jelenleg zajló két tüntetés résztvevői közé, akiknek célja "elterelni a tiltakozásokat eredeti céljuktól".

Az elöljáró közleményében rámutat, "már történtek incidensek, és ezek felerősödhetnek az este folyamán", ezért elrendelte a mentőszolgálat, a sürgősségi felügyelőség és a helyi rendőrség egységeinek készenlétbe helyezését.

"Főpolgármesterként és román állampolgárként remélem, hogy a megmozdulások lejártával megerősödik a polgároknak az állam demokratikus intézményeibe vetett bizalma, hogy sikerül megőrizni a békét és az ország területi integritását egy olyan időszakban, amikor térségünkben és a világ más részein is ártatlan emberek esnek a különféle konfliktusok áldozatául" - olvasható Firea közleményében.

Mint ismert, a kormányt támogató tüntetők is gyülekezni kezdtek délután az elnöki hivatal bejárata előtt, hogy a Grindeanu-kabinetet bíráló Klaus Johannis államfő ellen demonstráljon. Sötétedéskor már több mint ezren tüntettek Johannis ellen, az államfő felfüggesztését, vagy lemondását követleve, hazaárulónak és a kormányellenes tiltakozási hullám erkölcsi felelősének nevezve őt.

Kapcsolódók

Kimaradt?