Btk.-módosítás: hatályon kívül helyezték a rendeletet

Hatályon kívül helyezte vasárnapi rendkívüli ülésén a Sorin Grindeanu vezette szociálliberális kormány korábbi sürgősségi rendeletét, amellyel a büntető törvénykönyvet és perrendtartást módosította, miután napok óta százezrek tüntetnek a korrupció büntethetőségének enyhítése ellen – közölte a Mediafax hírügynökség. A 2017/13-as rendeletet megjelent a Hivatalos Közlönyben.

Bár előző napi sajtótájékoztatóján Grindeanu azt mondta, Florin Iordache igazságügyi miniszternek vállalnia kell a felelősséget, amiért nem sikerült jól elmagyarázni a kormány szándékait, és ez szerinte sok félreértéshez, félremagyarázáshoz vezetett, a vasárnapi kormányülésről kiadott közleményből nem derül ki, hogy született-e valamilyen döntés Iordache miniszteri mandátumát illetően.

„A kormányfő kérte a szakminisztertől, tegyen meg minden szükséges intézkedést egy olyan törvénytervezet kidolgozása érdekében, amely összhangba hozza a büntető törvénykönyvet és a büntetőjogi perrendtartási törvénykönyvet az Alkotmánybíróság döntéseivel és az uniós irányelvekkel” – mutat rá a közlemény.

Ennek értelmében vasárnapi ülésén azt a memorandumot is elfogadta a kormány, amely szerint feloldják a 2016. május 18-i, valamint a 2017. január 31-i kormányülések jegyzőkönyvének titkosítását. Előbbi ülésen a Dacian Cioloş vezette kabinet, utóbbin a Sorin Grindeanu-kormány fogadott el a Btk.-t módosító rendeletet

A szociálliberális kormánykoalíció több ízben hivatkozott arra, hogy a korábbi szakértői kormány is sürgősségi rendelettel módosította a Btk.-t, illetve a büntető perrendtartást és akkor senki sem vonult utcára tiltakozni. Mindkét kormány arra hivatkozott, hogy Btk. és a büntető perrendtartás egyes rendelkezéseit alkotmánybírósági döntések hatálytalanították, és ezeket a taláros testület döntésének megfelelően kell kijavítani.

A szakértői kormány sürgősségi rendelete nem érintette a korrupciós cselekmények büntethetőségét: 2016-ban a kiskorúak elleni, illetve szexuális bűncselekményekre, a pénzhamisításra és az ivóvíz megfertőzésére vonatkozó Btk.-cikkelyeket módosította a Cioloș-kabinet.

A Grindeanu-kormány kedden elfogadott sürgősségi rendelete egyebek mellett a hivatali visszaélésre, hanyag kezelésre, érdekellentétre vonatkozó cikkelyeknél enyhít a Btk. szigorán.

A kormány azt követően fogadott el a kormányülés eredetileg közzétett napirendjén nem szereplő sürgősségi rendeletet a büntetőjog módosításáról, hogy az azt megelőző két hétben szinte naponta ezrek, tízezrek tüntettek a kormány közkegyelmi, és Btk.-módosítási tervei ellen, amelyeket a demonstrálók a korrupt politikusoknak dobott mentőövként értelmeztek.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?