Traian Băsescu: az államfő felelőssége most óriási

Klaus Johannis államfőnek óriási felelőssége van, ő az egyetlen, aki képes megnyugtatni a kedélyeket, hogy a tiltakozó akciók ne szabaduljanak el – nyilatkozta péntek este a B1 televízióban Traian Băsescu, a Népi Mozgalom Pártja (PMP) elnöke.

„Klaus Johannis államfőnek óriási felelőssége van, mert véleményem szerint ő az egyetlen, aki képes megnyugtatni a kedélyeket, hogy a tiltakozó akciók ne szabaduljanak el. Lássuk, miként alakulnak a dolgok. A magam részéről aggódom” – jelentette ki Traian Băsescu.

Azt mondta: ha ő lett volna az elnök, nem állt volna be egy nem engedélyezett tüntetés soraiba. Másrészt kifejtette: a PMP tagjai úgy szavaznak, ahogy lelkiismeretük diktálja. Úgy véli, a politikusoknak nincs amit a téren keresniük, mert ez csak ártana a tiltakozók hitelének.

Băsescu véleménye szerint a 2017/13-as kormányrendelet minden előírása már érvénybe lépett, beleértve azokat is, amelyekre azt írta, hogy tíz nap múlva lépnek érvénybe. A volt államfő szerint ez azért van így, mert az Alkotmány 115. cikkelyének 5. bekezdése a következőképpen fogalmaz: „A sürgősségi rendelet csak az illetékes házhoz sürgősségi eljárással való megvitatásra való benyújtása után, és a Románia Hivatalos Közlönyében való közzététele után lép hatályba.”

Băsescu, bár elsimeri, hogy „nem alkotmány tanár”, úgy véli: ezek szerint a sürgősségi rendelet teljes egészében életbe lépett, mert a kormány nem rendelkezhet az alkotmány fölött.

„Még van egy jele annak, hogy érvénybe lépett: az, hogy megtámadták. Nem emelhetsz kifogást az Alkotmánybíróságon egy olyan törvény ellen, ami nincs érvényben. Tehát világos, hogy az államfő, a Nép Ügyvédje, a Legfelső Igazságszolgáltatási Tanács, a főügyész, akik megtámadták a rendeletet elismerik, hogy érvényben van” – szögezte le Traian Băsescu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?