A sepsiszentgyörgyi tüntetők végigvonultak a városon

Péntek este átvonultak Sepsiszentgyörgyön a kormány és a büntetőjog módosítása ellen tüntetők, és az otthonmaradókat hívogatták. A harmadik napja Facebookon szerveződő utcai megmozduláshoz pénteken már mintegy 200 személy csatlakozott. Akárcsak az elmúlt napokban, a tüntetők Sepsiszentgyörgy főterén gyülekeztek, majd egy időre ismét a prefektúra épülete elé vonultak, ahol fütyültek és kormányellenes jelszavakat kiabáltak.

Miután valaki fölvetette, hogy sétáljanak körbe a belvároson, hátha többen is csatlakoznak a tüntetéshez, az emberek elindultak. A  csendőrök és rendőrök kíséretében, járdán vonuló tiltakozók nem zavarták az autós közlekedést. „Gyertek ki a házból, ha érdekel!”, „Gyertek velünk!” kiáltották románul és magyarul. Este 19 óra körül a több száz főből álló tömeg Sepsiszentgyörgy központjából elindult az Állomás negyed irányába, hogy újabb tüntetőket toborozzon.

A több kilométeres út során a sepsiszentgyörgyiek a tömbházak ablakából üdvözölték a tiltakozókat, de az autósok is bátorítóan dudáltak rájuk, kocsmákból is kivonultak a vendégek és többen is csatlakoztak a megmozduláshoz. A vasútállomástól megfordult a tömeg és visszavonult Sepsiszentgyörgy főterére.

„Ha semmi sem változott, 18.00-kor itt”, hirdette egy tábla, és a tüntetők abban maradtak, hogy a következő napokban is 18 órától a város főterére vonulnak, szolidarizálva az ország más városaiban tüntetőkkel mindaddig, míg a kormány vissza nem vonja a büntetőjog módosításait tartalmazó kormányrendeleteket.

Mint arról beszámoltunk, szerdán este mintegy 500 háromszéki vonult a megyeszékhely főterére, majd csütörtökön a kora délutáni időpont miatt 100 főre csappant a tüntetők száma, de a sepsiszentgyörgyi tiltakozók péntekre újraszervezték magukat. Többen elmondták, hogy hétvégén várhatóan többen is csatlakoznak még a megmozduláshoz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?