Bohócpánik: erőteljes félelemhullám söpör végig Amerikában

Bizarr jelenség ütötte fel a fejét az Amerikai Egyesült Államokban: az ötvenből legalább 37 államban jelezték, hogy ijesztő bohócok rémisztgetik az embereket. A jelenség túlmutat önmagán, és nem csak egy népszerű mémről, ártatlan tréfáról beszélhetünk, hanem komoly veszélyekről is.

Több évre, intenzívebben pedig több hónapra nyúlik vissza a bohócőrület. Gyakran csak felbukkanó, ártalmatlanul sétáló bohócokról számolna be, de szeptember végén, Ohio államban iskolásokat fenyegető bohóc egy nőre támadott, és nem ez az egyetlen ilyen eset.

A heavy.com összegyűjtötte, államokra bontva azokat a jelentéseket, amelyek az elmúlt időben születtek. Ezekből válogatunk, alább pedig az ügy hátteréről is lehet olvasni.

Kalifornia államban egy bohóc állítólag el akart rabolni egy egyéves kislányt, iskolák közelében pedig feltehetően késsel járkáló bohócokat jelentettek. Florida állam tele van bohócokkal. Itt nézhető meg egy felvétel egy esetről, egyes beszámolók ártalmatlan, de az embert követő bohócokról, mások tinilányt kergetőkről szólnak. Az államban már 2014-ben felütötte fejét a jelenség, akkor magánházak biztonsági kamerái kapták lencsevégre a bizarr látványt.

Connecticut államban hétfőn több száz diák, hoki- és golfütőkkel felszerelkezve indult bohócvadászatra, és hasonló történt aznap Pennsylvania államban is. A rendőrség több mint harminc bejelentést kapott, de többnyire nem közvetlenül látták a bohócokat, hanem hallottak róluk. A felszerelkezett diákok sem találtak senkit.

A bohócokat ritkán sikerül elkapni, amire a rendőrség megérkezik, már csak hűlt helyüket találják. Kentucky államban azonban elfogtak egy férfit, aki lakóházak közelében bujkált.

Hasonlóságok és különbségek

Az általános kép, amit a jelentések és az egyik Twitter-profilnak köszönhetően összegyűjtött videók alapján levonhatunk, vegyes. Egyrészt többnyire ártalmatlanul sétáló vagy álldogáló bohócokról van szó, akik elsősorban ijesztők és riogatnak. Amikor autót látnak, előbb csak egy helyben állnak, aztán ha visszavonulást érzékelnek vagy lassú közeledést, akkor szaladni kezdenek az emberek felé. Ha túlerővel szembesülnek, akkor néha elszaladnak, de előfordult már, hogy leütötték őket. Hozzá kell tennünk, sok videóról nem tudni, hogy valós-e, erről alább írtunk.

 


 

Rengeteg a hamisítás

A The New York Times szeptember cikke szerint azonban számos bejelentés egyszerűen hamis. Tizenkét letartóztatásról számol be a lap, miután a rendőrség kiderítette, hogy sokan visszaélnek a sajtó által felkapott témával.

Az Alternet egy csütörtöki cikkében arra világít rá, hogy a kérdést eltúlozza a médiák és a közvélemény, a köztudatban pedig erőszakos, gyerekeket üldöző és rémisztgető bohócok képe marad meg. Egy olyan félelem-hullám terjed el, ami korábban már gyakran előfordult az Egyesült Államokban, legyen szó az AIDS-ről, az erőszakos sátánista rituálékről és így tovább.

Robert Bartholomew szociológus szerint a bohócészlelések jelensége a jelen amerikai társadalom félelmeit és bizonytalanságait tükrözik vissza. Úgy véli, egy növekvően urbánus, személytelen és kiszámíthatatlan világ idegenektől való félelme okozza a morális pánik ezen részét.

Ha végiggondoljuk ezt, valóban értelmezhetővé válik a jelenség: néma, kiszámíthatatlan, az arcukat eltakaró emberek, a popkultúrából közismerten inkább ijesztő, mint vicces bohócok könnyen ráijeszthetnek az emberre, már csak a kettősség miatt is, amit képviselnek. Mintha nem a horrorfilmeket inspirálná a valóság, hanem fordítva: megjelennek a képernyőkről ismert magányos, titokzatos alakok, és olyan pánikot okoznak, aminek nem ismerni a végkimenetelét. Hogyha a hétfőn felfegyverkezett diákok, akikről fennebb írtunk, rátaláltak volna néhány bohócra, nem tudni, nem váltak volna-e maguk erőszakosokká. A jelenség azt mutatja, hogy a magukat – némileg megalapozottan, de eltúlozva – üldözöttnek vélők maguk is üldözőkké válhatnak. Ez a kör pedig ördögi.

Kimaradt?