Felmérés: rendkívül népszerű a dohányzásellenes törvény

Meglepően kevesen dohányoznak Romániában – legalábbis az IRES – közvélemény-kutatása szerint. A megkérdezettek mindössze egynegyede állította, hogy cigarettázik, kétötöde pedig tavaly megpróbált leszokni a káros szenvedélyről.

A dohányosok nagyobbik része városon él, a 28 és 35 év közötti korosztályból kerül ki. A nemdohányzók egyharmada korábban dohányzott. A felmérés január 21. és 25. között készült, 2078 személyre terjedt ki, a hibahatára 2,2 százalékos.

A nemdohányzók elítélik a dohányosokat

A dohányzást a nyilvános helyiségekben megtiltó törvényről a megkérdezettek 93 százaléka hallott – ez az arány a végzettséggel arányosan nő. A mintacsoport 79 százaléka üdvözli a jogszabályt, és mindössze 10 százalék ellenzi a dohányzás korlátozásának korlátozását. Mintegy 50 százalék állította azt, hogy lakásában nem szabad füstölni, a megkérdezettek egynegyede csak otthona bizonyos helyiségeiben engedi cigarettázni vendégeit, 2 százalék viszont lakása egész területén megengedi a dohányzást.

A nemdohányzók többnyire rossz véleménnyel vannak a dohányosokról. A megkérdezettek egynegyede ugyan nem viszonyul sem pozitívan sem negatívan a dohányosokhoz, a mintacsoport 61 százaléka azonban elítéli őket. A rossz véleményt alkotók elsősorban a 65 éven felüliek, az alacsonyabb felkészültséggel rendelkezők, a falun lakók, illetve a nők sorából kerülnek ki.

A nemdohányzók 80 százalékát zavarják a dohányosok, 25 százalékuk pedig ha egy vendéglőben csak a dohányosok számára fenntartott részben találna asztalt, akkor más éttermet keresne. A most elfogadott törvény életbe lépését követően egyébként ez utóbbi kérdés megoldódik, hiszen tilossá válik a dohányzás minden zárt nyilvános helyen, így természetesen az éttermekben is.

Huszonkét év előtt

A felmérésben a megkérdezettek 75 százaléka állította, hogy egyáltalán nem dohányzik, 17 százalék naponta hódol a káros szenvedélynek, 7 százalék azonban csak ritkábban cigarettázik. A naponta cigarettázók részaránya a 18 és 35 év közötti korosztálynál a legmagasabb, ez városon és faluhelyen egyaránt érvényes. Az alacsonyabb felkészültségi szinttel rendelkezők esetében több a dohányos, mint a felsőbb végzettségűeknél. Ráadásul a legtöbb cigarettát is az alacsonyabb felkészültségi szintűek szívják, de ez érvényes az 51 és 65 év közötti korosztályúakra is.

A megkérdezettek 26 százaléka heti 1 lej és 30 lej közötti összeget költ dohánytermékekre, egyötödük 31-50 lejt, 30 százalékuk pedig 51-100 lejt költ szenvedélyére. A mintacsoport egy százaléka elektromos cigarettát szív, 8 százalék leszokott az elektromos cigarettáról. Utóbbiak jelentős része városi környezetből és a férfiak sorából kerül ki.

A nemdohányzók kétharmada, kereken 66 százaléka soha nem dohányzott, 34 százalék nem dohányos viszont a dohányosok sorából került ki. a dohányzást abbahagyók 63 százaléka naponta, 37 százaléka ritkábban cigarettázott. A dohányzásról leszokó személyek jelentős hányadát közömbösen hagyja a dohányzást nyilvános helyeken megtiltó törvény.

A dohányosok 82 százaléka 22 éves kora előtt kezdte el a cigarettázást, közülük 49 százalék a nagykorúvá válása előtt próbálkozott meg vele, az alacsony végzettséggel rendelkezők, a faluhelyen élők és a férfiak körében viszont sokan még 15 éves koruk előtt szoktak rá a szenvedélyre. Ők ellenzik egyébként a leghatározottabban a mostani törvényt. 

A Kent még mindig vezet

A dohányosok 45 százaléka legalább 15 év óta dohányzik, 53 százaléka pedig ennél is több ideje. A dohányosok 8 százaléka naponta több mint egy csomag cigarettát szív el, egyharmada 16 és 20 darab között szív, újabb harmada (37 százaléka) fél csomagnál kevesebbet. A 18-50 év közöttiek egyharmada naponta csaknem egy csomag cigarettát szív el.

A mintacsoport tagjainak 52 százaléka napi első cigarettáját a felébredését követő harminc percen belül szívja el, de a 35 és 50 év közöttiek nyomban felébredésük után gyújtanak rá. Ez elsősorban azokra jellemző, akik megengedik a dohányzást lakásuk bármely részében.

A cigarettamárkák közül 24 százalékkal a Kent a legnépszerűbb, majd 23 százalékkal a Pall Mall, 13 százalékkal pedig a Winston következik. A megkérdezettek több mint fele a legközelebbi boltban szerzi be cigarettáját, és csupán 20 százalék vásárolja meg a szupermarketekben.

A dohányosok 43 százaléka járt orvosnál az utóbbi évben. Igaz, ez mindenekelőtt az 51 és 65 év közötti dohányosokra jellemző. Mintegy 80 százalékuknak az orvos a dohányzás elhagyását javasolta. A mintacsoport dohányos tagjainak 40 százaléka megpróbált leszokni a cigarettáról 2015-ben. Egyharmaduknak ez sikerült is – egy hétig, további egyharmaduk egy hónapig nem vett a szájába cigarettát, egyötödük megfogadta, hogy hamarosan leszokik a dohányzásról, egynegyedüket pedig foglalkoztatja a gondolat. A 18 és 35 év közöttiek viszont nem szándékoznak lemondani a cigarettáról.

A cigaretta ártalmaira figyelmeztető, a cigarettásdobozon feltüntetett képek nem igazán befolyásolják a dohányosokat, valamelyes hatásuk van azonban a 65 éven felüli dohányosokra.

Kapcsolódók

Kimaradt?