A fiatalok közel negyede cigarettázik. Kiderült, hogy miért.

A  14-18 éves romániai fiatalok 22 százaléka rendszeresen dohányzik, míg nyolc százalékuk egyszer már kipróbálta a marihuánás cigarettát - olvasható az Open-I Research friss tanulmányában. 

A tanulmány szerint azon fiatalok, akik problémás családban nőnek fel, nagyobb eséllyel válnak dohányossá. A rendszeresen dohányzó tinédzserek 43 százalékának mindkét szülője, 47 százalékának pedig az apja nem vesz részt teljes mértékben a nevelésben. A szülők közötti rossz élettársi kapcsolat (35 százalék) és a gyerekkorban elszenvedett valamilyen trauma (43 százalék) is nagyban hozzájárul a tinédzserkori dohányzás kialakulásához. Azok, akiknek valamelyik szülője dohányzik, nagyobb százalékban (61) válnak maguk is dohányossá.

Az Open-I tanulmánya szerint a tinédzserek kíváncsisága és kísérletezési kedve vezet el az első cigaretta elszívásához, valamint nagy arányban a barátok befolyásolása miatt (70 százalék) gyújtanak először rá. A tinédzserek csupán 20 százaléka tud ellenállni a kortársak nyomásának, ennyinek van ugyanis dohányzó barátja, de ő maga nem esett a káros szenvedély csapdájába.

A dohánnyal ellentétben a romániai tinédzserek a marihuánás cigarettát csak kísérletképpen és alkalomszerűen fogyasztják, a felmérésben résztvevők nagy része azt mondta, hogy az utóbbi egy hónapban nem nyúlt a droghoz. Jó hír, hogy most már később nyúlnak a fiatalok először a füves cigihez: míg korábban erre átlagban 12 évesen került, sor, most 15 évesen veszik először a szájukba. 

A füvezők 32 százaléka valamelyik barát házában fogyasztja a drogot, míg 8 százalék szórakozóhelyen vagy az utcán. Meglepő adat azonban, hogy bár a romániai tinédzserek nagy része nem drogozik, 98 százalékának van legalább egy ismerőse, aki már kipróbálta a marihuánás cigarettát.        

Kapcsolódók

Kimaradt?