FRISSÍTVE: Az alkotmánybíróságra kerül a dohányzásellenes törvény

FRISSÍTVE: Cristiana Anghel szenátor kezdeményezésére a honatyák egy csoportja megtámadta az alkotmánybíróságon a múlt héten elfogadott dohányzásellenes törvényt – számolt be a digi24.ro.

A jogszabály akkor kerül a taláros testület elé, ha ezt legkevesebb 50 képviselő vagy 25 szenátor kéri. Hétfő estére 32 szenátor támogatta aláírásával a beadványt, így a törvény az alkotmánybírósághoz kerül.

Cristiana Anghel azt állítja, hogy nem dohányzó honatyák is támogatják a kezdeményezést. Szerint a törvény több sebből vérzik. „Van egy paragrafus, amely akár úgy is értelmezhető, hogy a dohányosok a saját otthonukban sem gyújthatnak rá, mert ha zavarja a füst, a szomszédjának joga van feljelentést tenni” – magyarázta az ALDE nevű párt politikusa.

Cristiana Anghelt szerint ugyanakkor a törvény elvi kérdéseket is felvet. „Egyesek nem értik meg, hogy a környezetükben élőknek is vannak jogaik. Mi lenne amúgy, ha a dohány forgalmazásának betiltását javasolnám? Mi történne, ha a költségvetés elesne egymilliárd euró bevételtől?” – fogalmazott a szenátor.

A törvényt Klaus Johannis államfő még nem hirdette ki. Ha a honatyáknak sikerül megtámadni a jogszabályt az alkotmánybíróságon, akkor abban az esetben is hetekig csúszhat az életbe lépése, ha a taláros testület elutasítja az óvást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?