Üdvözlik a kávézótulajdonosok a dohányzásellenes törvényt

Bár sokan a forgalom visszaesésétől tartanak, a vendéglátóipari egységek tulajdonosainak többsége üdvözli a kedden megszavazott jogszabályt, amely teljesen kitiltja a dohányfüstöt a zárt nyilvános helyekről. Sepsiszentgyörgyi, csíkszeredai, marosvásárhelyi és nagyváradi vendéglők, kávézók tulajdonosait, pincért és anyukát kérdeztük arról, mi a véleményük a drákói szigorításról.

Több éves huzavona után kedden nagy többséggel szavazta meg a képviselőház döntőházként a jogszabályt, amely a dohányzásra kijelölt helyek felszámolásával teljesen száműzi a cigarettafüstöt a közintézményekből, szórakozóhelyekről, bárokból, kocsmákból, kávézókból. A tiltás az elektromos cigarettákra is kiterjed.

A szórakozóhelyekkel szemben eddig engedékeny volt a törvény. A tulajdonosok kialakíthattak dohányzó és nem dohányzó részleget, de dönthettek amellett is, hogy egyáltalán nem tiltják meg a dohányzást. Ez utóbbival a tulajdonosok nagy többsége élt is.

Az új jogszabály előírásainak be nem tartását 5 000-től 15 000 lejig terjedő pénzbírsággal büntetik. A rendelkezés 45 napon belül lép hatályba, azt követően, hogy az államfő kihirdette.

A vendégek kevesebbet fognak cigarettázni

A Sepsiszentgyörgyi Vendéglátóipari Egységek Szövetségének (SVESZ) elnöke megkeresésünkre elmondta, cigarettázóként jó döntésnek tartja a jogszabály elfogadását, hiszen számára is zavaró a füstös kocsma. Kovács István, a Park vendéglő tulajdonosa kiemelte: a szabályozás nem hagy kiskapukat, minden zárt nyilvános helyről kitiltja a cigarettázókat, így egyetlen helyiség sem tud piaci előnyt szerezni és vendégeket csábítani azzal, hogy megengedi a dohányzást.

Kovács István szerint a vendéglők számára azért is kedvező a döntés, mert a vendégek nem égetik ki abroszaikat, a pincéreknek pedig nem kell időt fordítaniuk a hamutálcák cserélgetésére, ürítésére, mosására. És ami perdöntő: nem kell cigarettafüstben dolgozniuk, ami kimondottan óvja az egészségüket.

A SVESZ elnöke elmondta, a külföldről érkező vendégei már megszokták, hogy nem szabad zárt helységekben cigarettázni, ezért eddig is az ajtó előtt vagy a kertben dohányoztak. Olyan is előfordult, hogy esküvőt szervező párok kérték, hogy a rendezvény ideje alatt ne lehessen bent cigarettázni.

Hozzátette, az új jogszabály életbe lépését követően várhatóan lesz két-három hét, amikor nagyon sokan fognak tolongani a vendéglők bejáratai előtt, de majd megszokják a változást, és kevesebbet dohányoznak majd.

A fogyasztóknak kell „felnőniük”

Kánya Imre, a csíkszeredai Petőfi Kávéház üzletvezetője arra számít, hogy a törvény életbelépését követő kezdeti időszakban 65 százalék körüli lesz a kávéház forgalmában a visszaesés.

Mint mondta, már a szerda reggeli vendégektől is hallotta, hogy ellenszenvvel viszonyulnak a kedden meghozott parlamenti döntéshez, ezt a hozzáállást viszont érthetetlennek tartja. Személy szerint üdvözi a szigorítást, amely első ránézésre akár kirekesztőnek is tűnhet, hiszen a dohányosoknak el kell hagyniuk a szórakozóhelyet, ha füstölni szerelnének, de előbb-utóbb mindenki rájön: a füst kirekesztése jót tesz a kávéfogyasztási kultúránknak is. Mint mondta, a szigorítást ellenző fogyasztóknak „fel kell nőniük” ahhoz, hogy belássák: az előnyükre válik a szabályozás.

Kánya Imre hozzátette, reméli, nem járnak el ezzel a törvénnyel is, ahogy Romániában szokás: egyes kávézók betartják, mások meg nem.

Egyed Zsófia, a Petőfinél kisebb, de a csíkszeredai központi sétálóutcában működő Palermo Kávézó üzletvezetője úgy látja, a vendégek 85 százalékát  kellemetlenül fogja érinti rendelkezés életbe lépése. Meglátása szerint viszont a füstmentes helyre a kisgyermekes családok is be fognak térni, így kiegyensúlyozottabb lesz a vendégek összetétele.

Mivel számítattak arra, hogy a jogszabályt elfogadják, már gondoltak arra, hogy kis kerek, „könyöklős” asztalokat helyezzenek ki a dohányosok számára a sétálóutcára vagy az udvarba.

„Nyárára ott a terasz, őszre pedig megszokják”

„Az első hónapokban biztos, hogy esni fog a forgalom, nyárára viszont ott lesz a terasz, őszre pedig megszokják a vendégek” – véli Krasznai Sándor, aki Nagyváradon a Silent kávézót és az azonos nevű pizzázót, valamint Hegyközszáldobágyon egy bárt működtet. Mint mondta, őt nem zavarja a jogszabály, Európában sem lehet a szórakozóhelyeken cigarettázni.

Hozzátette, meglátása szerint a forgalom visszaesése nem lesz akkora mértékű, hogy gondot okozzon. A tulajdonos inkább attól tart, hogy nehéz lesz egyes ügyfelekkel megértetni, hogy tilos a dohányzás. Bár ők nem forgalmaznak semmilyen dohányárut, gyakran megesik, hogy beülnek hozzájuk olyan kiskorúak, akik valahogyan cigarettához jutnak, és egy energiaital vagy üdítő mellett négyen-öten pillanatok alatt elfüstölnek egy csomag cigarettát. Megjegyezte, a jogszabályt minden vendéggel be fogják tartatni, különben őt, mint ügyvezetőt büntetik meg.

„Jó is, meg rossz is”

Jó is, meg rossz is – foglalta össze véleményét röviden Demeter József, az egyik legismertebb marosvásárhelyi lokál tulajdonosa. Érdeklődésünkre elmondta, ő soha nem cigarettázott, ám passzív dohányosként több füstöt szívott, mint sok dohányos, ráadásul emiatt a ruhái is mindig büdösek voltak.

A Jazz&Blues Klub jelenleg még mindig zárva tart, de amíg működött, dohányzó és nemdohányzó része is volt. Demeter József megjegyezte, ha bevezetik a tiltást, nehezebb lesz azoknak, akik cigarettáznak. Döme szerint mivel a többség cigarettázik, a pincérek egy darabig biztosan azzal lesznek elfoglalva, hogy ügyeljenek rá, a vendégek ne vigyék ki az italt az utcára.

A klubtulajdonos ésszerűbb megoldásnak tartotta volna, ha a marad a dohányzó és nemdohányzó részek fenntartása a vendéglátóipari egységekben. Azzal viszont ő is egyetért, hogy a buszmegállókban, a játszótereken, üzletek előtt tiltsák be a dohányzást, így óvva a gyermekeket. „A teljes kitiltásnak viszont van jó oldala is: két rágyújtás között az emberek legalább beszélgetni fognak egymással” - jegyezte meg.

A vendégek vissza fognak járni

Egy másik népszerű marosvásárhelyi lokál pincére, aki nem vállalta nevét, érdeklődésünkre elmondta: nagyonis egyetért a tiltással. Szerinte az elején lehet, hogy visszaesik a lokálok forgalom, de azok, akik eddig is jártak kávéházba, sörözőbe, ezentúl sem fogják elhanyagolni ezeket az „intézményeket”.

„Ide azért járnak az emberek, hogy találkozzanak, beszélgessenek, természetesen egy jó ital feldobja a hangulatot, kellemesebbé teszi, ezért hozzá fognak szokni ahhoz, hogy közben nem lehet rágyújtani” – magyarázta a fiatal kiszolgáló, aki szintén dohányos, de munka közben amúgy sincs ideje rágyújtani.

Az anyukák kimondottan örülnek a tiltásnak

„Most akkor a gyerekeinket is vihetjük magunkkal, ha vacsorázni megyünk egy étterembe” – fogalmazta meg örömét Nagy Tímea édesanya. Hozzátette, a tiltással nemcsak a nemdohányzókkal, de azokkal is jót tesznek, akik egyébként cigarettáznak. „Télen, hidegben többször is meggondolják majd, hogy kimenjenek-e az utcára rágyújtani, így lehet, inkább leszoknak a dohányzásról” – magyarázta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?