Petíció: tiltsák be a klubokban is a cigarettázást!

Több mint tízezren írták alá alig 24 óra leforgása alatt azt az online petíciót, amelyben felkérik a kormányt, tiltsa be teljesen a bárokban, klubokban és éttermekben a dohányzást.

A petíció aláírói szerint talán meg lehetett volna előzni a legkevesebb 30 halálos áldozattal és 130 sérüléssel járó bukaresti tragédiát, ha a tűzvész helyínén, a Colectiv nevű klubban füstjelző berendezést szereltek volna fel. Felszólítják a kormányt, 2016. január elsejétől minden szórakozóhelyet kötelezzék a beépített tűzvédelmi berendezés felszerelésére, még ha ez azzal jár is, hogy többé nem lehet dohányozni ezekben a helyiségekben.

Emlékeztetnek, hogy a képviselőházban hónapok óta kallódik az a törvénytervezet, amely teljesen – a dohányzásra kijelölt helyek felszámolásával – száműzné a cigarettafüstöt a közintézményekből, szórakozóhelyekről (zárt nyilvános helyekről). A tervezet a dohányzásról szóló országos tájékoztató kampányokkal is óvná a lakosság egészségét.

Az indítványt a szenátus márciusban fogadta el, a képviselőház szakbizottságai azóta sem véleményezték, így az még nem kerülhetett a döntőház plénuma elé.

A betiltást sok honatya is ellenzi

Mint arról korábban beszámoltunk, a szenátusban a módosító indítvány nagy vitát váltott ki, több honatya is nyíltan ellenezte. „Néha 12 órát töltök közintézményben egyhuzamban. Tényleg ne legyen egy hely, bár egy kis lyuk, ahol rágyújthatok? A dohányzás is olyan függősét okoz, mint a drog. Embereket ölünk meg ezzel a törvénnyel” – hadakozott a tervezet ellen Dumitru Pelican konzervatív szenátor.

Cristiana Anghel, a Konzervatív Párt másik szenátora szintén kibukott a "nyomorult" tervezet ellen: "Van egy kérdésem azoknak a drága kollégáknak, akik megszavazták ezt a nyomorult törvényt, mert másnak nem tudom nevezni: Mit fognak tenni akkor, ha olyan törvényjavaslatot nyújtok be, amely megtiltja az ital értékesítését? Nem a fogyasztást, hanem az értékesítést? Mit tesznek majd a kedves kollégák, ha akkor, amikor a plénumnak szavaznia kell, én kivonulok dohányozni?".

A tervezetet ellenző szenátorok érvei nem győzte meg a felsőház plénumának többségét, amely 80-30-as szavazati aránnyal elfogadta a javaslatot, annak ellenére, hogy a szigorítások a parlamentet is érintik.

A következő országokban tiltották be teljesen a dohányzást a szórakozóhelyekről: Belgium, Észtország, Finnország, Írország, Lettország, Norvégia, Hollandia, Svédország, Nagy-Britannia, Amerikai Egyesült Államok stb. Néhány országban kivételesen helyeken engedélyezett: Németország, Görögország, Olaszország, Spanyolország stb. 

Mit mondanak az orvosok?

Több elismert orvos, rendező, színész, médiaszemélyiség is kiáltványt fogalmazott meg a dohányzás szigorítása mellett. Arra szólítják fel a parlamentet, hogy sürgősen fogadjanak el egy olyan jogszabályt, amely teljesen kitiltja a zárt nyilvános helyekről a dohányzást.

Azzal érvelnek, hogy a Romániában vannak az állampolgárok leginkább kitéve a passzív dohányzásnak az unióban. Bár a jelenlegi dohányellenes törvény szerint a munkahelyeken csak elkülönített helyiségekben megengedett a cigarettázás, az alkalmazottak 62 százaléka arról számolt be, hogy munkahelyén kénytelen szívni mások füstjét. A kiáltvány benyújtói felháborítónak találják, hogy a vendéglátó-ipari egységekben nem veszik komolyan a nemdohányzó részek kialakítását.

Az Institute for Health Metrics de la University of Washington felmérése szerint, 2010-ben 5 767 román állampolgár halt meg a passzív, 36 257-en pedig az aktív dohányzás miatt. 2014-ben mindössze 1 819 román állampolgár vesztette életét közúti balesetben.

Becslések szerint Romániában körülbelül ötmillióan cigarettáznak. A dohányzók fele 45 éves kor után tüdőrákban, szív- és érrendszeri, krónikus légúti megbetegedésekben hal meg.

Franciaországban, Olaszországban vagy Spanyolországban a dohányzás zárt közterekből történő kitiltásával átlagban 14 százalékkal csökkent például infarktus.

Kapcsolódók

Kimaradt?