Soós Zoltán: véget kell vetni az Azomureș törvénytelen működésének

Soós Zoltán marosvásárhelyi magyar polgármesterjelölt közleményben hívja fel a figyelmet arra, hogy az Azomureș, a számtalan ígérgetés ellenére, továbbra is törvénytelenül működik. Ezért az RMDSZ felszólítja  az illetékes hatóságokat a törvényes rend helyreállítására és az Azomureș azonnali bezárására. Felszólítja továbbá az önkormányzat vezetőit, hogy ne akadályozzák a népszavazás kiírását. 

„Közel egy hete működési engedély nélkül üzemel a marosvásárhelyi Azomureș vegyipari kombinát” – írja a szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleményében Soós Zoltán, aki hozzáteszi, hogy pontosan nem tudni, hogy mekkora gőzerővel termel, ám látni, hallani és érezni lehet, hogy nem szüntette be aktivitását. „Miért?”  – teszi fel a kérdést, ugyanis jelenleg erre nincs joga. „A gyár vezetése lábbal tiporja a törvényt, és a hatóságok asszisztálnak mindehhez” – jelentette ki Soós.

A magyar polgármesterjelölt szerint mostanra bebizonyosodott, hogy indokolt az RMDSZ kezdeményezte népszavazás megszervezése. Amennyiben az illetékesek, az önkormányzat, a szakhatóságok nem vállalják a felelősséget, Marosvásárhely közösségének kell a hangját hallatnia.

Az RDMSZ tavaly augusztustól szorgalmazza a népszavazás mielőbbi megszervezését, az önkormányzat viszont érthetetlen okokból halogatja ennek napirendre tűzését.  A tervezett népszavazáson arra kellene válaszolni Marosvásárhely lakossága, hogy egyetértenek-e a vegyi kombinát környezetvédelmi működési engedélyének érvénytelenítésével. „Vajon az egészséges és biztonságos környezet védelme lehet politikai és gazdasági érdekek alkutárgya? Vajon csak az RMDSZ-nek fontos, hogy mit gondol Marosvásárhely közössége? Meddig lehet ezt még tűrni?” – fogalmazza meg a kérdéseket Soós Zoltán, aki ezen az úton intéz felszólítást az illetékes hatóságokat, hogy szerezzenek érvényt a törvénynek és azonnal  akadályozzák meg az Azomureș jogsértő működését. „Felszólítom a polgármesteri hivatal vezetőit, hogy a soron következő tanácsülésen tűzzék napirendre az RMDSZ által kezdeményezett népszavazás határozattervezetét. Az önkormányzat jegyzője ne kifogásokat keressen a kezdeményezés akadályozására, hanem javasoljon engedje szóhoz jutni a közakaratot. Ez a demokrácia minimuma!” – állítja a polgármesterjelölt.

Kapcsolódók

Kimaradt?