Célegyenesbe fordult az előválasztási kampány Marosvásárhelyen

Az október 11-i marosvásárhelyi előválasztás jelentkezési határidejének lejártával célegyenesbe fordult a versenybe szálló jelöltek – Soós Zoltán (RMDSZ), Portik Vilmos (EMNP) és Barabás Miklós (CEMO) – kampánya. Eddigi jobbára a közösségi oldalakon vagy sajtóközlemények formájában korteskedtek.

Három jelölt – Soós Zoltán (RMDSZ), Portik Vilmos (EMNP) és Barabás Miklós (CEMO) – közül kell kiválasztania az október 11-i előválasztáson a marosvásárhelyi magyar közösségnek azt a politikust, akit a legmegfelelőbbnek tart a polgármesteri tisztség elnyerésére a jövő évi önkormányzati választásokon.

A legfőbb cél a polgármesteri hivatalt 16 éve irányító jelenlegi polgármester, Dorin Florea leváltása. Ezt pedig külön-külön egyik magyar párt jelöltje sem lesz képes megtenni – ezzel mindannyian tisztában vannak, ezért az RMDSZ és az EMNP korábban az előválasztás mellett döntött. A két párt között szándéknyilatkozatot írt alá arról, hogy az előválasztás nyertese a marosvásárhelyi magyarok közös jelöltje legyen: tehát ha az RMDSZ jelöltje nyer, akkor Soós Zoltánt az EMNP is támogatja, illetve fordítva, Portik Vilmos, győzelme esetén élvezni fogja az RMDSZ támogatását.

Barabás kilóg a képből

A jelöltek jelentkezésének augusztus 31-i határidejének lejárta után Portik Vilmos nyílt levelet intézett a másik két jelölthöz. Ebben azt hangsúlyozza: még tavasszal, indulási szándékának bejelentésével együtt leszögezte, hogy ha a marosvásárhelyiek őt tartják megfelelőbbnek a magyar polgármester-jelöltség ellátására, akkor párthovatartozástól függetlenül minden marosvásárhelyi magyar jelöltje lesz. Azt is írta: a törvényes előírások által szabályozott minden magyar párt és támogató szervezet által alkotott választási szövetség megkötését elengedhetetlennek látja.

Soós Zoltán a nyílt levélre pozitívan reagált. A Maszolnak azt nyilatkozta: az EMNP és az RMDSZ közös szándéknyilatkozata is arról szól, hogy együtt mennek tovább az előválasztás után is. „Morálisan egyikünk sem vonulhat ki, ha nem őt választják meg polgármesterjelöltnek. Tehát mindenképpen támogatnia kell a másikat, a nyertest” – magyarázta az RMDSZ városi tanácsosa.

Barabás Miklós az előválasztás utáni időszakról másként vélekedik. A Civil Elkötelezettség Mozgalom által támogatott civil aktivista a Maszol megkeresésére elmondta, nem ígérheti meg, hogy ha veszít az október 11-I előválasztáson, az őt támogató emberek a nyertes mögé sorakoznak majd. „Nem ígérhetek olyasmit, amit nem tudok betartani, nem tudom garantálni, hogy az engem támogató emberek felsorakoznak majd egy másik jelölt mögé” – mondta Barabás.

A kampány már jó ideje elkezdődött

A három jelölt kampánya voltaképpen már jelöltségük bejelentése óta elkezdődött. Eddig Barabás Miklós a kétnyelvű utcanévtáblák kihelyezésével, az iskolák kétnyelvűségével korteskedett, Soós Zoltán és Portik Vilmos pedig jó ideje a különböző rendezvényeken mondott ünnepi beszédeikkel folytattak egy fajta burkolt kampányt. Nem hagyták ki ebből a Vásárhelyi Forgatag megnyitó ünnepségét sem, illetve a rendezvény keretében tartott különböző eseményeket, ahol társszervezőként felléphettek és megoszthatták gondolataikat a marosvásárhelyi magyar közösséggel kapcsolatosan. Ez a burkolt kampány egyébként civilizált hangnemben, nem egymás ellen zajlott.

Nagy szerepe volt a jelöltek eddigi kampányában a Facebooknak is. A közösségi oldalara kiposztolt vagy a sajtónak szétküldött közleményekben Soós is és Portik is a Marosvásárhelyt érintő kérdésekre reflektált. Gyakran esett szó az Azomureș vegyikombinátról, de a kedvenc témák közé tartozik a zöldövezet, a tömegközlekedés, az oktatás, a családbarát környezet, a gazdasági helyzet is.

Hogyan folytatják?

Érdeklődésünkre, hogy számíthatunk-e az eddiginél látványosabb kampányra az előválasztás közeledtével, Soós Zoltán azt mondta, amit a törvényes keretek megengednek, azzal fognak élni. „Mivel az előválasztás nem egy hivatalos választás, meg kell nézni, melyek az erre vonatkozó törvényes lehetőségek” -- magyarázta.

Tájékoztatása szerint az eddig is zajló kampányt folytatja a közösségi oldalakon, illetve közlemények és nyilatkozatok formájában, ám ellenjelöltei más eszközöket is használnak, mint például óriásplakát, akkor hasonló eszközökhöz fog folyamodni az RMDSZ jelöltje is.

Soós Zoltánhoz hasonlóan nyilatkozott erről Portik Vilmos is. A Maszolnak elmondta, várhatóan akkor nyúlnak majd a hagyományos kampányeszközökhöz (óriásplakátok, fiztett hirdetések), ha a többi jelölt is beveti ezeket. „Amúgy az én személyiségemtől idegen, hogy nagy felületeken hirdessem magam. Jobban szeretném, ha a szavazók bizalmát a munkám révén szerezném meg” – jelentette ki.

Barabás Miklós a kampánystratégiájáról elmondta: konkrétumokról fog üzenni a választóknak, például az anyanyelv használatáért küzd, a kisebbségvédelemért emeli fel a szavát. „Az utóbbi 14 évben, a közigazgatási törvény életbe lépése óta nem készült olyan stratégia, amely az anyanyelvhasználati jogok életbeléptetésére vonatkozott volna” – fogalmazott a civil aktivista. Tájékoztatása szerint a kampánya konkrét cselekvésekre épül, bemutatja „egy olyan közszereplőnek az attitűdjét, aki nem ígérget és nem kelt illúziókat”. 

Kapcsolódók

Kimaradt?