Előválasztások Marosvásárhelyen: az emberek vonakodnak regisztrálni

A város 70-75 százaléka tud az előválasztásokról, 30-35 százaléka azt is, tudja, hogy az mikor lesz – derült ki az RMDSZ által tartott konzultációkból. A regisztráció azonban mintha akadályozná ennek a menetét – vonta meg a mérleget Brassai Zsombor.

Az RMDSZ Maros megyei elnöke szerint, ha valóban akadály a regisztráció, akkor a kollégáival és a többi párttal közösen arra a következtetésre jutottak, hogy újból kell gondolni azt, hogy valóban regisztrációhoz kell-e kötni az előválasztásokat. A legtöbb demokratikus országban működik a regisztrációs rendszer, ha választásokról, előválasztásokról, szavazásról van szó, itt Marosvásárhelyen ez valamiért nem működik, a választópolgárok idegenkednek tőle. Az RMDSZ megyei elnöke elmondta, a Néppárt és a Polgári Párt vezetőivel egyetértenek abban, hogy változtatni kell, ha a regisztrációhoz kötött feltétel akadályozza az előválasztásokon való részvételt.

Augusztus 31-e a határideje a regisztrációnak, de a programismertetés is késésben van, a jelöltek kevésbé kommunikálnak a választókkal. Ezen is változtatni kell, Brassai javasolta, hogy a helyhatósági választásokat megelőző előválasztásokon megméretkező polgármesterjelölt, -jelöltek tegyék elérhetővé, ismertessék programjaikat, kommunikáljanak jobban a város lakóival.

Egy olyan jelöltre van szüksége a marosvásárhelyi magyar közösségnek, amely felvállalja e közösség problémáinak a megoldását. Az is fontos, hogy a magyar sajtó a magyar jelölt mellé álljon és őt támogassa, hiszen a tét nem kicsi: 16 év után olyan polgármestere kell hogy legyen Marosvásárhelynek, aki a magyar közösséget is képviseli. A jelenlegi városvezetés a harmóniát a retorikájában használja csak, a valóságban épp az ellenkezőjét cselekszi – hívta fel a figyelmet Brassai arra, hogy az iskolákban az egynyelvűség uralkodik még mindig, a polgármester nem akar az iskolákban sem kétnyelvűséget.

A Marosvásárhely Európa Kulturális Fővárosa 2021 projekt révén létezik egy esély a román és magyar közösségek egymáshoz való közelítésére, arra, hogy a megye és a város elöljárói mindkét etnikumot egyenlően képviseli, a sokszínűségre fektetve a hangsúlyt.

Kapcsolódók

Kimaradt?