Újabb színtízes diáklányt zártak ki az érettségiről

A mára már az egész országban ismert vaskhosziklási Alexandra Burtă után újabb színtízes diákot zártak ki az idei érettségiről – számoltak be a hírtelevíziók.

A Temes megyei Nadrág község Traian Grăzăvescu Szakközépiskolájának végzőse, Andreea Gabriela Luntraşu a végleges eredmények kihirdetése után öt nappal tudta meg: annak ellenére, hogy 9,26-os osztályzatot kapott, csalás miatt utólag a matematika vizsgáját érvénytelenítették.

A középiskolát tízes médiával záró diák nincs egyedül: kizárták az érettségiről azt a további 93 vizsgázót is, akik hozzá hasonlóan a facsádi Traian Vuia Szakközépiskolában írásbeliztek. Anyja szerint a lányt sokkolta a hír, amelyet éppen aznap tudott meg, amikor készült benyújtani felvételi kérelmét a Temesvári Egyetem matematika szakára.

A vizsgateremben lévő kamerák felvételei szerint a matematika írásbelin az egyik osztálytárs kétségbeesetten kérte Andreea Gabriela Luntraşu segítségét. A lány egy darabig nem figyelt rá, ám végül átnyújtotta a vizsgalapját, hogy kollégája másolhasson róla. A diáknak emiatt érvénytelenítették a matematika írásbelijét.

A lány szülei fellebbeztek a tanfelügyelőségen, és – a Bihar megyében kizárt diákokhoz hasonlóan – pert is fontolgatnak. „A szabályok az éltanulókra is érvényesek. Természetesen vállaljuk a felelősséget az intézkedésért” – nyilatkozta a tanfelügyelőség képviselője, Aura Danielescu.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?