Több ezren vettek részt a Múzeumok Éjszakáján (GALÉRIA)

Sikeres volt a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat, amely ezreket vonzott Marosvásárhelyen. Az esős idő ellenére folyamatosan hömpölygött a tömeg egyik múzeumból ki, a másikba be, kiállításokat, koncerteket, foglalkozásokat látogattak az emberek, érdeklődtek az újdonságok iránt, megtekintették azt, amit az előző években is láttak.

„Voltam tavaly és tavalyelőtt is, azon kívül Bernády György emlékszobáját, a színes üvegvitrálokat minden Marosvásárhelyre érkező vendégemnek megmutatom” – magyarázta a maszol.ro-nak az egyik látogató, akit arról faggattunk, miért tartja vonzónak a Múzeumok Éjszakáját. „Van ennek egy sajátos hangulata, amikor látom, hogy milyen sokan indulnak el, családok járják végig a tárlatokat, sokan olyanok, akik máskor nem szoktak múzeumokat látogatni” – mondta Bálint Zsuzsa.

A Kultúrpalota összes kiállítóterme nyitva állt, a városépítő polgármester irodája mellett a magyar, illetve a román klasszikusokat bemutató képtár is tele volt, Románia ókori arany- és ezüst kincseit is most lehetett utoljára megtekinteni. Ide a karkötő mellett külön jegyet is kellett váltani, mivel ez egy egyedi tárlat, rendőrök és biztonságiak őrizték a tárlókat.

A két hónapig nyitva tartó kiállítást ötezernél is többen látogatták – mondta Soós Zoltán múzeumigazgató, aki a Múzeumok Éjszakája rendezvénysorozat látogatottságáról is elégegedetten nyilatkozott. A Kultúrpalota földszinti kiállítótermében a Ford T-modellt bemutató kiállítás nyílt, egy eredeti darabbal. A kiállítás Galamb Józsefnek, a makói származású tervezőnek is emléket állít, aki 1905-ben lépett be a Ford céghez és döntő szerepe volt a Ford T-modell tervezésében.

A Néprajzi Múzeumban a korabeli vásárok világa, a csipkekiállítás és a régi bábszínházakat idéző kiállítás vonzotta az érdeklődőket, a vármúzeumban az örmény család, Csíki Márton kereskedő házából elékerült tárgyak és az annak kapcsán berendezett tárlat, illetve a most megnyílt avarkori harcosok szokásai, tárgyi leletei voltak láthatók, az emeleten pedig a patika-kiállítás. A Természetrajzi Múzeum, a Teleki Téka, a Nemzeti Színház, a görög-keleti fatemplom, számos gyermekfoglalkozás, kézművesvásár, koncert gazdagította a programot.

Kimaradt?