„Teljes mértékben kétesélyes a második forduló”

Van esélye ledolgozni a Victor Pontával szembeni hátrányát Klaus Johannisnak a második fordulóban Kiss Tamás szerint. A kolozsvári szociológus a maszol.ro-nak elmondta: nem hinné, hogy az RMDSZ kampányolni is fog a jelölt mellett, amelynek támogatásáról dönt.

Mire számít a második fordulóban? Sikerül-e ledolgoznia Klaus Johannisnak a Victor Pontával szembeni hátrányát?

Ha Victor Ponta az első fordulóban 37-38 százalékot ért volna el, akkor most azt mondanám, hogy a kormányfő veszít két hét múlva. Ha most a miniszterelnök 42-43 százalékon állna, akkor azt mondanám, hogy nincs már esélye Klaus Johannisnak. Az állás most 40 és 30 százalék, ezért szerintem a második forduló teljes mértékben kétesélyes. Azt gondolom, hogy talán Johannisnak nagyobbak a tartalékai, de ez nem biztos, hogy ez elég lesz a fordításhoz.

Kiktől kaphat Ponta és kiktől Johannis szavazatokat a második fordulóban?

Szerintem Klaus Johannis nyugodtan számíthat Monica Macovei és Elena Udrea szavazóinak támogatására. A harmadik helyezett Călin Popescu Tăriceanu hívei azonban nem fognak egyértelműen Victor Ponta mellé állni. Nem hiszem, hogy a volt miniszterelnök száz százalékban át tudná adni Pontának a szavazatait.

Hol vannak még Johannisnak tartalékai?

A második fordulóban mindenképpen nagyobb lesz a részvétel, az öt évvel ezelőtti államfőválasztáson is nagyobb volt. Klaus Johannisnak az erdélyi és a nagyvárosi választók körében van még tartaléka, az jelenthet plusz támogatottságot, ha ez a két kategória a második fordulóban jobban mobilizálódik. A Kárpátokon kívüli megyékben Victor Ponta nem számíthat plusz szavazatokra, a maximumra futtatta a mozgósítást az első fordulóban. Az erdélyi eredmények pedig nyilván még inkább kedvezni fognak Johannisnak, mert kiestek a magyar jelöltek.

Az RMDSZ csütörtökön dönti el, hogy melyik jelöltet támogatja a második fordulóban. Milyen forgatókönyvekkel számolhatunk?

Bármi is lesz a döntés, én nem számítok az RMDSZ részéről nagyobb kampányra. Lesz egy nyilatkozat arról, hogy melyik jelöltet támogatják, de nem gondolom azt, hogy a nyilatkozatot tényleges korteskedés fogja követni például Székelyföldön. Tehát bármit dönt az RMDSZ, ennek nem lesz túl nagy jelentősége. Ha nem lesz kampány, akkor nem hiszem, hogy az RMDSZ döntése jelentős mértékben befolyásolja a magyar választók szavazatait.

Milyen részvétel várható a két székelyföldi megyében, tekintettel arra, hogy most magyar jelölt sincs?

A részvétel mindenképpen alacsonyabb lesz a román átlagnál, hiszen most, az első fordulóban is alacsonyabb volt. Különösen akkor lesz így, ha olyan jelöltet támogat az RMDSZ, aki a székelyföldi magyarok körében kevésbé népszerű a másik jelöltnél.

Az erdélyi magyar politikai erőviszonyok az első fordulóban nem változtak, az RMDSZ és az EMNP jelöltje 86-14 arányban osztozott a magyar szavazatokon. Az EMNP elnöke és jelöltje ezek után lemondott. Van-e még esélye a Néppártnak kitörni ezekből a korlátokból?

Nem látom azt, hogy ki léphet Toró T. Tibor helyére, de ettől függetlenül, én soha nem láttam az EMNP-ben politikai potenciált. Ha megmarad ugyanaz a politikai vonalvezetés, akkor a pártnak nincs jövője. Csak a teljes megújulás adhat számukra némi reményt. Ha elkezdenének komolyabb közpolitikákkal foglalkozni, hálózatot kiépíteni, akkor lehetne valamit keresni a politikában. De abban a vonalvezetésben, amit Toróék eddig képviseltek, nincs potenciál.

 

Kimaradt?