Elnöke nélkül marad kormányon az RMDSZ

Az RMDSZ kormányon marad, ám Kelemen Hunor az elkövetkező napokban lemond a a kulturális miniszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztségéről – döntötte el pénteken hosszas vita után a Szövetségi Állandó Tanács. 

Az RMDSZ elfogadta a Victor Ponta által javasolt kompromisszumot a Minority Safepack európai polgári kezdeményezés ügyében, és kormányon marad. Kelemen Hunor kulturális miniszter és miniszterelnök-helyettes azonban mindkét kormányzati tisztségéről lemond – közölte a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) több mint négy órás ülése után a szövetségi elnök.

Mint ismert, korábban az érdekvédelmi szervezet a kormányon maradását ahhoz a feltételhez kötötte, hogy Bukarest lépjen vissza abból a luxemburgi bíróságon zajló perből, amelyet a FUEN és az RMDSZ indított az Európai Bizottság ellen, amiért Brüsszel elutasította a kisebbségi polgári kezdeményezést. A két szervezet kezdeményező bizottságának alelnökeként Kelemen Hunor az egyik felperes, Románia pedig az RMDSZ ellen, a Bizottság odalán szállt be ebbe a perbe.

A kompromisszum lényege, hogy a román kormány nem lép ugyan vissza a Minority SafePack ügyében indított perből, ám nem tesz  le újabb dokumentumokat az Európai Unió luxemburgi bíróságán, amíg a parlament meg nem vitatja Románia álláspontját a kisebbségi európai polgári kezdeményezés ügyében – ismertette a Victor Ponta kormányfővel szerdán kötött egyezséget Kelemen Hunor. 

"A miniszterelnökkel arra a következtetésre jutottunk, hogy egy ilyen fontos kérdésben nem határozhatja meg Románia álláspontját egyetlen minisztérium vagy néhány hivatalnok. Az álláspont kialakításába be kel vonni a parlamentet, a kisebbségeket és független külföldi szakértőket is. Ezért abban egyeztünk meg Victor Pontával, hogy szeptemberben a parlament emberijogi és külügyi szakbizottságában legyen egy vita erről a kérdésről" – magyarázta a politikus.

Kelemen Hunort felkérték államfőjelöltnek. A maszol.ro értesülései szerint a Szövetségi Állandó Tanács tagjai pénteki ülésükön felkérték Kelemen Hunort, hogy legyen az RMDSZ álllamfőjelöltje a november 2-i elnökválasztáson. A politikus a sajtótájékoztatóján erről csak annyit mondott: az már eldőlt, hogy az RMDSZ jelöltet állít, ám személyéről jövő hét csütörtökén dönt a testület.

Arra az újsáírói kérdésre, miszerint mi a garancia arra, hogy a miniszterelnök betartja a szavát, és szeptember előtt a kormány valóban nem küld dokumentumokat Luxemburgba, az RMDSZ elnöke kijelentette: ezt kettejük kézfogása szavatolja.

Ugyanakkor úgy vélte: a kompromisszummal az RMDSZ és a nagyobbik kormánypárt hozzájárulhat egy fontos párbeszéd kialakulásához a kisebbség és a többség között, és konstruktív megoldásokat találhatnak. Nyomatékosan hangsúlyozta, a magyarság nem ellensége, hanem értéket teremtő közössége Romániának, és úgy vélte, a javasolt európai szabályozás jó eszköz lehetne az Európai Unióba törekvő Szerbiában és Ukrajnában élőromán közösségek jogainak az érvényesítéséhez is.

Ki lesz Kelemen utódja?

Újságírói kérdésre közölte, hétfőn találkozik legközelebb Victor Pontával, és az azt követő napokban, még a jövő héten benyújtja a lemondását. Azt is elmondta, a koalíciós egyezség szerint a kulturális miniszteri és miniszterelnök-helyettesi tisztség továbbra is az RMDSZ-t illeti meg. Kelemen Hunor azonban elhárította a válaszadást az utódlásra vonatkozó kérdésekre. Emlékeztetett arra, hogy egy potenciális jelölt, Markó Béla volt miniszterelnökhelyettes már korábban jelezte: nem vállal többé kormányzati titszséget.

A politikus tájékoztatása szerint a SZÁT nehezen hozta meg döntését, mert megoszlottak a vélemények a testületben a miniszterelnökkel kialkudott kompromisszumról. "Voltak, akik a kormányon maradást szorgalmazták, és voltak, akik a kilépés mellett érveltek. Abban azonban a döntéshozó testület valamennyi tagja egyetértett: nem maradhat következmények nélkül a kialakult helyzetet" – jelentette ki.

 

Kapcsolódók

Kimaradt?