Ponta: még tárgyalni kell a Btk.-ról és az amnesztiatörvényről

A parlamenti jóváhagyás előtt a büntető törvénykönyv módosításairól és az amnesztiatörvényről egyeztetni kell még az Igazságügyi Minisztériummal, valamint az Európai Bizottsággal – vélekedik Victor Ponta. A kormányfő szerint meg kell állapítani, hogy a két tervezet elfogadásával Románia áthágja-e valamelyik nemzetközi kötelezettségét.

A miniszterelnök azt állítja: nem tudott a Btk. módosításairól, azonban a törvényhozás a parlament dolga, jogában áll azt elfogadni. Az amnesztiatörvényt jónak tartja, ha a jogszabály nem vonatkozik az erőszakos bűncselekmények elkövetőire és a korrupció miatt elítéltekre. Ponta hazug propagandának tartja azokat a véleményeket, melyek szerint a Btk. módosításaival gyakorlatilag felszámolják a korrupcióellenes ügyészséget (DNA).

A kormányfő ugyanakkor az Egyesült Államok bukaresti nagykövetségét is bírálta, mert a diplomáciai képviselet szerdán úgy értékelte: a Btk.-módosítás hátralépést jelent Románia számára a korrupció visszaszorítása terén, az akció pedig eltávolítja az országot az átláthatóság és a jogállamiság elveitől, és elbátortalanítja a külföldi befektetőket. Ponta hibásnak tartja ezt a megközelítést, mint mondta, eddig egyetlen európai nagykövetség sem vonta kétségbe a parlament törvényhozási jogát.

Kapcsolódók

Kimaradt?