Washington nekiment a romániai politikusoknak

Élesen bírálta szerdai közleményében az Egyesült Államok bukaresti nagykövetsége a román büntető törvénykönyv keddi képviselőházi módosítását, amely révén a Legfelsőbb Bírói Tanács, az ügyészség és az államfő szerint is gyakorlatilag mentesülnek a honatyák a korrupciós vizsgálatok alól.

Az amerikai diplomáciai képviselet értékelése szerint ez az eljárás hátralépést jelent Románia számára a korrupció visszaszorítása terén. A nagykövetség kifogásolja, hogy a módosításokat suttyomban, a közvita mellőzésével, az igazságszolgáltatás illetékeseinek konzultálása nélkül hajtotta végre a parlament.

„Ez az akció eltávolítja az országot az átláthatóságtól és a jogállamiság elveitől, és elbátortalanítja a külföldi befektetőket” – olvasható a közleményben.

Aggodalmát fejezte ki szerdán a törvénymódosítás kapcsán Nagy-Britannia nagykövetsége is. Mark Grey, az Európai Bizottság szóvivője pedig jelezte: a parlament eljárásának „nyoma lesz” a román igazságszolgáltatás helyzetéről szóló MCV-jelentésben, amelyet januárban tesznek közzé Brüsszelben.

Crin Antonescu, a szenátus liberális elnöke hazugságnak nevezte, hogy a módosítással a törvényhozók kivonnák magukat a büntetőjogi felelősség alól. "A képviselőháznak segítenie kell az aggódó nagykövetségeket a tájékozódásban, hogy megértsék: nincs ok aggodalomra" - jelentette ki Antonescu.

A módosítást a szociálliberális kormánytöbbség és az RMDSZ képviselői szavazták meg kedden. A nemmel voksoló ellenzék szerint azáltal, hogy a törvényhozók nem minősülnek közhivatalnokoknak, már nem indítható eljárás ellenük hivatali visszaélésért, befolyással való üzérkedésért vagy megvesztegetésért, mert ezeket a bűncselekményeket a közalkalmazottak bűncselekményeiként tárgyalja a Btk.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?