Traian Băsescu: Schengentől jövőre is búcsúzhatunk

Romániának jövőre sincs esélye csatlakozni a schengeni térséghez „a politikusoknak előjogokat biztosító” Btk-módosítások miatt – jelentette ki szerda este a B1Tv-nek adott interjúban az államfő.

Traian Băsescu arra utalt, hogy a képviselőházban kedden elfogadott törvénymódosításokat az Európai Bizottság hátralépésnek fogja tekinteni a romániai korrupcióról és igazságszolgáltatásról szóló következő éves jelentésében. Korább több EU-tagállam a jelentős tartalmától tette függővé Románia schengeni csatlakozását.

Az államfő szerint a képviselőházban történtek után Valeriu Zgonea házelnöknek le kell mondania. Irányítása alatt ugyanis a honatyák napirenden kívül, az illetékes igazságszolgáltatási szervek véleményezése nélkül, „elképesztő gyorsasággal” fogadták el az országnak károkat okozó Btk-módosításokat.

Traian Băsescu szavaira Valeriu Zgonea szerda este úgy reagált: az államfőnek nincs erkölcsi alapja a lemondását a követelni, a tavalyi referendumon ugyanis 7,4 millió román állampolgár követelte a távozását.

Kapcsolódók

Kimaradt?