PNL

A liberálisok kihátrálnak a Btk. módosítása mögül

A büntető törvénykönyv (Btk.) módosításának újratárgyalását kezdeményezi a Nemzeti Liberális Párt (PNL), miután az Egyesült Államok és Románia uniós partnerei aggodalmukat fejezték ki a változtatások miatt. Ezt a szervezet elnöke, Crin Antonescu jelentette be csütörtökön.

A büntető törvénykönyv módosítása értelmében a képviselőket felmentené a korrupciós cselekmények büntetőjogi felelőssége alól, ha törlik őket a köztisztviselők sorából. Emellett lehetőséget ad arra polgármestereknek, megyei tanácselnököknek, hogy büntetlenül juttassák előnyhöz közbeszerzések esetén a saját vagy családtagjaik vállalkozásait.

A PNL szociáldemokrata koalíciós partnereivel, a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) és a kisebbségi frakcióval együtt kedden megszavazta a törvénymódosítást. Crin Antonescu szerint ő maga szerdán "részleges tájékozatlansága miatt" jóhiszeműen védte a törvényt. Hozzátette: a PNL támogatja, hogy a törvényhozók ne legyenek köztisztviselők, de nem azon az áron, hogy ez a törvény fölé emelje őket.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?