Borbély: az RMDSZ a 90-es évek óra sürgeti a decentralizációt

A fejlesztési régiók kapcsán kezdeményezett referendumokról, a közelgő európai parlamenti választásokról, illetve az ellenzéki szerepvállalás kihívásairól egyeztetett Borbély László politikai alelnök csütörtökön Gyergyószentmiklóson a gyergyószéki polgármesterekkel, alpolgármesterekkel, a szervezet helyi elnökeivel, valamint a megyei önkormányzat képviselőivel.

A találkozót követő sajtótájékoztatón, amelyen Bende Sándor, gyergyószéki területi elnök és Moldován József, a térség parlamenti képviselője is részt vett, Borbély László kiemelte: a hosszúra sikeredett beszélgetés azt bizonyítja, hogy van miről beszélgetni, és ezeknek a találkozóknak mindenképp folytatása is kell hogy legyen, hiszen Gyergyószék fontos területe az RMDSZ-nek. „Voltak sikereink és kudarcaink egyaránt ebben a térségben, de a mai beszélgetés egyértelműen azt mutatja, hogy össze kell fognunk, és fel kell használnunk azt az erőt, ami itt van. A következő félév ennek az erőnek a felmutatásáról fog szólni, illetve arról, hogy megmutassuk milyen fontos a szavazati joggal élni, hogy továbbra is képviseletünk legyen Brüsszelben” - fogalmazott Borbély László.

Az európai kisebbségi polgári kezdeményezés visszautasítása kapcsán elmondta, mindenképp fellebbezni fog az RMDSZ, az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságán folytatják a küzdelmet a kisebbségvédelem uniós szabályozásáért, mert elfogadhatatlannak tartják a Brüsszel által megfogalmazott politikai okokat. Hozzátette, mérlegelik azt a javaslatot is, hogy a brüsszeli elutasítás ellenére is elkezdik gyűjteni az aláírásokat, ha valamennyi európai partnerük úgy dönt, hogy belekezd az aláírásgyűjtésbe.

Egy rövid éves értékelőre is kitérve, Borbély László elmondta: ilyen ínséges év, mint a 2013-as rég nem volt, amit az is bizonyít, hogy ebben az évben nagyon kevés pénz jött be az önkormányzatokhoz. „Erdély viszonylatában idén megközelítőleg a 25-30 százaléka jött be annak az összegnek, amit 2010-2011-ben le tudtunk hívni. Tény, jobban gazdálkodtunk, amikor kormányon voltunk, és sajnos azt kell mondanom, hogy jövőre sem várhatóak látványos változások. Romániának 2014-2020 között 40 milliárd eurót kellene lehívnia az uniós alapokból, amihez az RMDSZ Erdély2020 gazdasági fejlesztési terve is nagyban hozzájárulhat. Ez a dokumentum részletesen tartalmazza a prioritásainkat, konkrét terveinket az erdélyi magyarság helyzetének javítására. Nem is kérdéses, hogy szükségünk van-e erre a fejlesztési tervre, hiszen ez a vidék szemmel láthatóan nagyon megérezte a 2008-ban elkezdődött recessziót” - fogalmazott Borbély.

A fejlesztési régiók kapcsán kezdeményezett aláírásgyűjtésről az RMDSZ alelnöke hangsúlyozta: a referendum nagyon fontos számukra, de fontos a decentralizáció is. „Mi vagyunk az egyetlen politikai szervezet, amely már a 90-es évek óra sürgeti a decentralizációt, június óta a kormány asztalán van az erre vonatkozó törvénytervezetünk. Meglepetésünkre a kormány nagy mértékben átvette az általunk megfogalmazott elképzeléseket. Fontos, hogy a magyarság összefogjon, hiszen olyan erők vannak körülöttünk, amelyek nem épp barátságosak, és amelyek ellen, csak közösen tudunk hatékonyan fellépni” - mondta el Gyergyószentmiklóson Borbély László.

Kimaradt?