18 éven felüli krónikus beteg fiataloknak indít önbizalom-növelő projektet a Yuppi

18 és 35 év közötti krónikus betegekre is kiterjeszti programjait a Yuppi Tábormozgalom Egyesület: a Norvég Alap közel 150 ezer eurós támogatásával elindított, két éves #IAmMyAdvocate projekt célja, hogy segítsen ezeknek a fiataloknak vállalni önmagukat.

Az adományokból és pályázatokból fenntartott Yuppi Tábormozgalom Egyesület 11 éve szervez ingyenes élményközpontú táborokat rákkal, diabétesszel vagy autoimmun betegségekkel élő fiataloknak és – hét éven aluliak esetében – családjaiknak is. Egy évtized alatt több egykori táborozó is betöltötte a 18 évet, és számukra egy Facebook-csoporton kívül eddig nem sokat tudott nyújtani az egyesület, a Norvég Alap 2021-es pályázata viszont éppen a 14-35 éves korosztálynak szólt, így megragadták az alkalmat, részletezte az egyesület keddi sajtótájékoztatóján László Zsuzsa elnök.Hangulatfotók korábbi Yuppi-táborokról | A szerző felvételei

A projektvezető elmondta, egykori Yuppi-táborozókkal beszélgetve jött rá arra, hogy bármennyire különbözőek is az életútjaik és a problémáik, mindegyikük életében az hozott pozitív változást, ha el tudták fogadni magukat, betegségüket, megtanultak róla nyilvánosan beszélni. Ebből kiindulva az #IAmMyAdvocate (szabad fordításban: „én vagyok a saját magam ügyvédje”) projekt célja olyan környezet biztosítása, ahol a krónikus betegséggel élő fiatalok maguk tudnak segíteni magukon.

A két éves programban Románia teljes területéről 200 krónikus betegséggel élő, 14 és 35 év közötti fiatalt szólítanak meg, a részvételnek pedig nem feltétele a korábbi Yuppi-táboros részvétel, tudtuk meg László Zsuzsától. Az egyesület elnöke vázolta a projekt összetevőit:

  • a rákkal, diabétesszel vagy autoimmun betegséggel élő 14 és 18 év közötti fiataloknak élménytáborokat szerveznek
  • két Facebook-csoportot hoznak létre, ahol a 14 és 18 év közöttiek, illetve a 18 és 35 év közöttiek kapcsolatot építhetnek, tapasztalatot cserélhetnek, értesülhetnek a regionális talkálkozókról
  • a PONT csoporttal együtt civil aktivizmusra sarkallják a résztvevőket, akik a helyi közösségeikben felmerülő problémákra keresnek és találnak megoldást 10 projektet megvalósítva
  • 10 fiatal „nagykövetként” közösségi média-kampányt talál ki és valósít meg a Yuppi csapatának segítségével
  • a krónikus betegségekkel kapcsolatos általános mentalitás megváltoztatása érdekében 10 intézmény 130 pedagógusának szerveznek érzékenyítő kurzust a csíkszeredai Spektrum Oktatási Központ segítségével, valamint szakmai konferenciára hívják azon intézményeket és egyesületeket, akik gyakran kapcsolatba kerülnek krónikus beteg fiatalokkal

Yuppi-táborozók meséltek a krónikus betegek mindennapjairól

Az #IAmMyAdvocate projekt tulajdonképpen azt folytatja, amit a Yuppi-élménytáborai elkezdtek: lehetőséget adnak a krónikus beteg fiataloknak arra, hogy megtapasztalják, ők is tudnak teljes életet élni. Arról, hogy belülről ez milyen élmény, két korábbi táborozó számolt be a sajtó képviselőinek, rávilágítva arra, hogy a betegség elfogadása, felvállalása a közösségben korántsem egyszerű feladat.László Zsuzsa, a Yuppi Tábormozgalom Egyesület elnöke (középen) és két volt táborlakó, Csaba (balra) és Ionuț (jobbra)

A 18 éves marosvásárhelyi Csabát 2016-ban, tehát 12 évesen diagnosztizálták bokaartritisszel, ami olyan fájdalmat okozott neki, hogy lépni sem tudott. Miután a három hónapos kezelés után visszatértek a tünetei, az alternatív gyógyászathoz fordult, és egy hosszas diéta után ma már tünetmentes. Háromszor járt a Yuppi-táborban, ami elmondása szerint „szuperül telt”, mert olyan emberekkel találkozott itt, akik hozzá hasonló problémákkal küzdöttek. A tábor után általában is könnyebben kötött új ismeretségeket, mondta Csaba.

A 24 éves Ionuț 14 éve diabéteszes. Mint mesélte, a betegség első 5-6 éve volt számára a legnehezebb, mert akkor még kevesebbet tudott róla, nehezen menedzselte a mindennapi életben. Ma úgy látja, a diabétesz valójában egy olyan betegség, ami segít egészségesen táplálkozni és élni, de azt is bevallotta, hogy napi 14 órás munkája miatt jelenleg nehezére esik betartani a szabályokat és így nem is megfelelő a cukorszintje. A Yuppi-tábor számára is pozitív élmény volt, leginkább azért, mert olyanok közé került, akik értették a helyzetet, és nem kerülték a betegsége miatt, mesélte Ionuț. A kolozsvári fiatal, mint mondta, ma is csak szűk körben beszél a betegségéről, és az továbbra is korlátozza, hiszen látásproblémái miatt például nem vezethet autót.

László Zsuzsa spontán körkérdéssel zárta a sajtótájékoztatót, így kiderült, hogy a jelenlévők szinte mindegyikének van a családjában krónikus beteg. A szakember mindenkit arra bíztatott, hogy beszéljenek ezzel kapcsolatos tapasztalataikról, hiszen az „összeszorítom a fogam és megyek előre” erdélyi mentalitás nem mindig célravezető.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?