Újra eredeti rendeltetése szerint működik a Krasznai Krónikus Kórház

Újra eredeti rendeltetése szerint működik július 1-től Szilágy megyében a Krasznai Krónikus Kórház, amelynek rehabilitációs részlegét a koronavírus-járvány beköszöntével, 2020 márciusában átalakították karantén-központtá, krónikus osztályát és palliatív részlegét, amely egyedülálló a megyében, megszűntették, mert novemberben Covid-kórházzá nyilvánították az intézményt.

A kórház menedzsere, Nagy Andrea Erika elmondta, másfél éve kedvetlenül fogadták a minisztériumi intézkedést, egyik napról a másikra csökkentették, és szinte megtiltották a páciensek beutalását. A karantén időszakában 17 moldvai állampolgárt fogadtak, az alkalmazottak, a község és a megye nemtetszése ellenére.

Vissza a régi kerékvágásba

Novemberben a kórházat átszervezték Covid-betegeket ellátó egészségügyi intézménnyé, de mint mondta, nem voltak túlterhelve, nem kellett sok fertőzöttet kezelniük, mert a nagyobb kórházak biztosítani tudták a megye betegei számára a szükséges ellátást. Negatívan érintette őket az átalakítás, ugyanis megszűntették a megyében a krónikus betegek orvosi ellátását, és a palliatív részlegük sem működhetett.

A krasznai kórház épülete | A szerző felvételei

Július 1-től végre visszaálltak majdnem a tavaly március előtti állapotra, és remélik, hogy a hiányosságot pótolni tudják. Egyelőre nem működik a rehabilitációs, fizikális medicina és balneológia részleg, mert ennek helyén továbbra is oltóközpontot működtetnek.

Kraszna központjában impozáns, 1910-ben járásbíróságnak épült, felújított egészségügyi intézmény fogadja a pácienseket, amely 1949-ben alakult át több részlegből – szülészet, sebészet, gyermekgyógyászat, belgyógyászat – álló egészségügyi intézménnyé. A kétszintes épületben a kórházi ágyak száma már akkor elérte a negyvenet. Jelenleg a krónikus osztályon 30, a palliatív részlegen 12 ágy van, az épületben laboratórium, rehabilitációs, fizikális medicina és balneológia részleg, valamint belgyógyászat és közigazgatási részleg is működik.

Végre a megszokott munkát végezhetik

A megfelelő ápolás reményében az elmúlt évtizedben jelentős beruházásokat eszközöltek az intézményben. A kórházmenedzser kiemelte, az RMDSZ támogatásával, az Egészségügyi Minisztérium finanszírozásával, kiépítették a vezetékes víz- és csatornahálózatot, bevezették a földgázt, ezáltal megkönnyítve a kórház fűtését és melegvízzel való ellátását, továbbá felújították az intézményt, új tetőszerkezetet, nyílászárókat, fűtésrendszert szereltek fel. 2012-ben felépítették a rehabilitációs, fizioterápiás és balneológiai részleget, 2014–2015-ben uniós pályázattal korszerűsítették a járóbeteg-szakrendelőt és laboratóriumot, valamint orvosi műszerekkel, felszerelésekkel bővítették a készletet. Tavalyelőtt a község támogatásával füstérzékelőt és figyelmeztető rendszert építettek ki.

Az egész megyét ellátják

„Az eddigi polgármesterek szívügyüknek tekintették a krasznai kórház sorsát, és mint most is, mindig megkaptuk az állandó támogatást a község vezetősége részéről. Mindamellett, hogy a kórház a helyi önkormányzathoz tartozik, betegeinknek csak 20 százaléka krasznai lakos, 80 százaléka a megye többi településéről érkezik, ezáltal elmondhatom, nagyrészt a Szilágy megyei lakosokat látjuk el” – nyilatkozta Nagy Erika.

„Míg 2016-ban csak egy nyugdíjas szakorvossal dolgoztunk, és a nővérek is új munkahelyek után érdeklődtek, mára elértük, hogy 47 alkalmazottnak biztosíthatunk állandó állást, akik munkájukkal és hozzáállásukkal intézményünk legnagyobb értékét jelentik. Jelenleg három belgyógyász, 16 nővér és 16 beteggondozó biztosítja a páciensek szakszerű ellátását.   Ugyancsak 2016-ban elértük, hogy intézményünket akkreditáljak, mert az a célunk, hogy krónikus betegeink minőségi kórházi kezelésben részesüljenek, a végső stádiumban lévő betegeink pedig a fájdalom csökkentése mellett humánus ellátást kapjanak” – mondta a menedzser.

A súlyos, betegségük végstádiumában levő, elsősorban daganatos betegek ellátása nem jelent végleges beutalást, általában két-három hétig tartózkodnak a részlegen a páciensek, majd visszakerülnek gondoskodó családtagjaik körébe. Az osztály a brassói hospice intézet mintájára készült, és nagy igény van ennek működtetésére, mert a megyében egyre magasabb a betegek száma, és a 12 ágy nem elegendő.

Nagy Erika kórházmenedzser

Nagy Erika 2006 óta a kórház ügyvezetője, 1997-ben a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem közgazdaságtan karán végzett menedzsment szakon, két gyermek édesanyja. Fontosnak tartja az egészségre való odafigyelést, az egészséges életmódot, jelen esetben pedig arra biztat, hogy minél többen olttassák be magukat, mert csak így lehet megelőzni a járvány további terjedését.

„Én is elkaptam januárban a vírust, de már májusban beolttattam magam, mert csak így kerülhetjük el a hozzánk tartozók, a pácienseink megbetegedését, elvesztését. A kórházban is mindent megteszünk, hogy ápoltjainkat megvédjük, ezért az egészségügyi dolgozóink továbbra is maszkot és egyhasználatos köpenyt hordanak, valamint minden új betegen elvégezzük a gyorstesztet” – tette hozzá a menedzser.

banner_fqCTjirk_Double Rise 3oo.jpg
banner_slFPWcPP_WhatsApp Image 2021-07-23 at 15.48.23 79o.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?